Михайлов подаде оставка, "за да сме спокойни всички"

Снимка: БГНЕС

Това става ясно след Изпълкома на БФС

Борислав Михайлов подаде оставка.

Това става ясно след Изпълкома на БФС, проведен днес на базата на БФС в столичния кв. "Бояна".

"За да сте спокойни всички", коментира Михайлов.

"Откакто се завърнах начело на БФС, всички участници в процеса понесоха огромни критики. Да, националният отбор не се представи на ниво. Всичко останало, което е зависело от мен, е било изпълнено. Подавам оставка, няма да отговарям на въпроси. Нито един клуб не ми иска оставката, а мен ме избират клубовете. Само през медиите се искат оставки", каза Михайлов пред репортерите, съобщава БНТ.

Временно функциите на президент на БФС ще изпълнява Михаил Касабов, след като вицепрезидентът Емил Костадинов е отказал да заеме поста. На 6 декември ще се проведе ново заседание на Изпълкома, на което ще бъде насрочена дата за конгрес, на който да бъде избран нов президент.

"БФС разви система за развитие на млади таланти, която ще бъде представена през декември. Инвестирахме в това българското първенство да е максимално ефективно. Организационната структура на БФС бе подобрена, осъществихме дигитализация, над 30% е увеличението на тв правата, изградихме 19 терена, до края на годината ще бъдат открити още три. Щяхме да направим още повече, ако не се бяхме превърнали в отдушник. Това са факти, а срещу тях никой няма да каже нищо. Горд съм с моя екип и им благодаря за усърдната работа в тази ненормална обстановка", каза Борислав Михайлов.

Оставката, искана от футболните фенове, идва след 11 дни от протеста по време на мача между България и Унгария.

На 16 ноември, точно 30 години след успеха на родните ни национални на световното първенство в САЩ през 1994, феновете и граждански маси поискаха оставката на ръководството на Съюза.

Това са най-кървавите сблъсъци между фенове и полицаи в съвременната ни история.

На 17 ноември от централата на Футболния съюз свикаха извънредно заседание на Изпълнителния комитет.

Какво следва:

Подаването на оставка на членовете на БФС е индивидуално решение.

До 10 дни ще бъде свикан нов Изпълком, на който ще се насрочи дата за Конгрес, на който всички регистрирани клубове в страната да изберат своя нов президент.

Именно тогава ще бъде официално приета оставката на Михайлов, а не днес, когато той я подаде.

Приемането на оставката на самия Конгрес означава едно, че Борислав Михайлов няма да може да бъде кандидат за президент. Така след малко над 18 години с Михайлов начело, БФС ще има своя нов президент, което по всяка вероятност ще се случи в последните дни на март 2024-а.

Още в часовете преди започването на Изпълкома, пред сградата на БФС в "Бояна" имаше засилено полицейско присъствие, като органите на реда се бяха подготвили и със станалите прословути водни оръдия, използвани активно по време на протестите срещу управлението на централата преди 11 дни.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK