ОБЗОР: На ход е 103-ото служебно правителство

След седмица на консултации и преди това преговори, страната отива на избори пак

България има своето 103-тото правителство. Отново отиваме на поредните предсрочни избори в рамките на 3 години. 

Новите служебни министри от кабинета „Главчев“ се заклеха пред 240-е депутати от 49-ото Народно събрание.

Промяната в Конституцията предвиди именно клетвата да бъде изречена в сградата на Събранието, а след това приемането и предаването на властта – в сградата на Министерския съвет.

На клетвата присъстваха Румен Радев и Илияна Йотова.

Председателят на НС - Росен Желязков изчете състава на кабинета и указа за изборите. 

20 министри се заклеха… „в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа“.

Единствената смяна в състава на Министерския съвет бе във външно министерство. Там Ивайло Ценов бе заменен от Стефан Димитров – наш посланик в Черна Гора.

На влизане в Народното събрание Главчев заяви пред журналисти, че смяната в МВнР е станала тъй като Ценов е имал семейни ангажименти и след проведен разговор с него вчера, Главчев е взел решението.

Стефан Димитров заяви, че ще коментира след като излезе от „Дондуков“ 1 и че предизвикателство пред него ще са изборите.

Спорната фигура на вътрешния министър – Калин Стоянов, остава на поста си от редовен министър в служебен. До вчера бе срока, в който Главчев можеше да прави промени в състава на МС, а такива явно са се случили на фона на протести в защита и срещу Калин Стоянов, проведени в столицата.

В Народното събрание не бяха прочетени декларации от партиите, тъй като точката в дневния ред бе единствена – именно клетвата.

Това е шестия по ред служебен кабинет, назначен от Радев.

С указа се слага край на един провален политически експеримент - така наречената сглобка. 

Това заяви Румен Радев пред журналисти на влизане в НС.

Преди 10 месеца призовах премиера Денков да не го реализира заради антидемократимните заявки в записа на ПП, въпреки това правителството беше създадено и се провали заради властолюбие и корист. Този кабинет за първи път се създава по новите положения от Конституцията и неистовият стремеж на партиите от сглобката да отнемат правомощията на президента по отношение на служебното правителство. За разлика от  служебни правителства до момента, в това аз по никакъв начин не съм се бъркал по отношение на кадровата политика и не носа отговорност за неговите действия. Да не издавам указа или да махна определни имена би означавало да нарушая новите промени в Конституцията. Тези, които са писали тези правила, не ги познават., заяви Радев.

Относно Калин Стоянов заяви:

"Тук ще използвам доводите, които ПП-ДБ миналата година настояваха да освободя с указ главния секретар на МВР Петър Тодоров. Доводите бяха, че съгласно Конституцията МС е отговорен за обществения ред и сигурността в страната, а не президентът. Трябва да е ясно, че министър-председателят Главчев ще управлява страната".

 Бихме работили с ПП-ДБ, но без техните знакови лица.

Това заяви лидерът на ГЕРБ пред медиите след края на заседанието на НС.

Той каза, че през последните дни не е слушал нито един разказ по темата Живко Коцев. Станало му смешно след като видял днес снимките с кучето, изтекли в сайта „Афера“, на който се вижда Коцев, Бойко Рашков и други.

Вчера в сайта „Афера“ бяха публикувани снимки, в който се вижда Живко Коцев, пачки с евро и куче.

Преди години в същия сайт бяха показани снимки на прословутото чекмедже на Борисов.

Не знам каква е тая мода да се снимаш непрекъснато и да се показваш, каза Борисов.

Доминира стария кабинет „Денков – Габриел“ със знакови министри като Гвоздейков и Вътев, със зам.-министрите от ПП. Обръщам се към избирателите на ПП-ДБ, чиито лидери се опитват да вменяват вина. За две седмици в преговори, от ДПС никой не се е намесил. В петък бяхме аз и колегата Асен Василев. Преди дни той е потвърдил пред медиите за компромисите в отбраната и енергетиката, регулаторите.

Борисов каза, че тези два месеца могли да изглеждат по друг начина и след изборите да се направи едно истинско споразумение и управление. Ако Василев се е върнал и е казал, че приема компромиси, нямаше да имаме теми в момента, но те дължаха твърдо за МВР министъра и шефа на ДАНС. От последните дни виждам, че те са имали други мисли.

Можехме да направим съвсем различно нещо, за да може това служебно правителство, още повече виждайки състава му днес. С финансов министър Василев и външен Мария Габриел това правителство щеше да изглежда по съвсем друг начин и след изборите да се направи едно истинско коалиционно споразумение.

Борисов заяви, че се надява службите да доведат нещата до край и да се изясни истината по контрабандните канали.

Живко Коцев - назначавал съм го за директор на ОДП-Търново още през 2013 г. и сме го подкрепяли и съм изненада от това, което чувам в последните дни. Важно е да се видят тези снимки, които излизат и тези, които са подавали сигнали срещу мен, че ям хора. Ако това се окаже истина, ние бихме работили с ПП-ДБ, но без техните партийни знакови лица. Надявам се Главчев да умее да управлява тези хора, да се произведат изборите, ако това се окаже истина – за Коцев, ние ще работим с ПП-ДБ, но без техните знакови лица, категоричен бе Борисов.

Последният ни разговор с Главчев преди години не бе приятен, защото тогава му поисках оставката, допълни лидерът на ГЕРБ.

Притеснен съм от вчерашната новина за сигнала до прокурора, който разследва главния прокурор - Даниела Тилева, защото имаме сигнали, че главният прокурор лично е заплашвал гл. секретар на МВР.

Това каза Кирил Петков на излизане от НС.

Това не звучи като европейска сигнала. Той не е бил сам – имало е още 4 души – Борисов Сарафов, прокурорка от СГП, заместникът ѝ и шефа на КПКОНПИ. Развява се някакъв часовник, а прокуратурата се използва за бухалка. С бързи крачки се връщаме назад. Притеснен съм, че се връщаме към мутренските времена, каза Петков.

В сградата на Министерския съвет се състоя церемонията по предаване на властта от кабинета „Денков“ на новия служебен кабинет „Главчев“.

Пред погледа на Румен Радев и Илияна Йотова министрите от 106-ото правителството встъпиха в длъжност след като преди това положиха клетва в 49-ото Народно събрание.

Николай Денков предаде властта на служебния премиер Димитър Главчев.

Предаваме властта към новия МС с пожелание да успеят да свършват работа в полза на българите. До последния ден нашето правителство направи всичко възможно да работи по управленската програма и да изпълни всички задачи, да ви осигурим плавен преход към следващия период.  Ясно е, че най-трудната и най-важната задача, е да успеете да осигурите честни избори. Трудна е, защото няма доверие в част от политическите процеси. Надяваме се, че с вашите действия ще успеете да върнете това доверие.

Има няколко индикатора за това - един от тях е ще има ли машини на вота. Защото практиката показва, че когато няма машини, делът на невалидните бюлетини е толкова голям, че се появяват съмнения.

Вторият индикатор е делът на невалидните бюлетини. Надяваме се да е нисък, така че никой да не може да оспорва резултатите.

Имам и призив към Народното събрание - да не се променя Избирателния кодекс в следващите месеци, защото това също би хвърлило сянка върху изборите, дори да е направено с най-добри намерения. На ваше разположение сме, ще направим всичко възможно да направим плавен преход. Успех и на добър час.

Главчев: Ние поемаме отговорност да водим страната по европейския ѝ път на развитие. Да работим за благоденствието на българите и да изпълним основната задача за честни избори. Приех отговорността да предложа правителство, имах колебания, размисли, но това остава зад тази врата. Имам доверие към хората, които съм избрал. Съзнаваме сложността на прехода, който трябва да извършим. Ние трябва да сме гарант за стабилност. Не можем да допуснем конституционна криза и страната да стане заложник на партийни амбиции и желания. Искам отсега да заявя, защото чувам всякакви коментари - няма да се поддавам на провокации, няма да навлизам в дребнотемия, няма да позволя да вляза в лични страсти и партийни амбиции. Няма да позволя разколебаване от общи цели, а при следването им ще спазвам стриктно законите. Ще сме ме фактор на стабилност. Съзнавам думите от клетвата. Обещавам да се ръководя от принципите законност, моралност и честност, защото българите имат нужда от доверие в институциите. Народът трябва да види единение. Трябва да сме гарант за честни избори и спазвайки Конституцията. Искам да работим за обединение и решение на проблемите. Държа на активния диалог с институциите.

Главчев цитира Левски, с което завърши речта си:

Всичко се състои от нашите задружни сили. Против тях не може да противостои и най-силната стихия.

Властта бе предадена на новия кабинет с поздравления, които отправиха старите министри към колегите си, а Денков и Габриел се прегърнаха.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK