Властта предадена, властта приета: Галчев няма да се поддава на провокации

Снимка: БНТ, стоп кадър

Денков отправи призив към НС

В сградата на Министерския съвет се състоя церемонията по предаване на властта от кабинета „Денков“ на новия служебен кабинет „Главчев“.

Пред погледа на Румен Радев и Илияна Йотова министрите от 106-ото правителството встъпиха в длъжност след като преди това положиха клетва в 49-ото Народно събрание.

Николай Денков предаде властта на служебния премиер Димитър Главчев.

Предаваме властта към новия МС с пожелание да успеят да свършват работа в полза на българите. До последния ден нашето правителство направи всичко възможно да работи по управленската програма и да изпълни всички задачи, да ви осигурим плавен преход към следващия период.  Ясно е, че най-трудната и най-важната задача, е да успеете да осигурите честни избори. Трудна е, защото няма доверие в част от политическите процеси. Надяваме се, че с вашите действия ще успеете да върнете това доверие.

Има няколко индикатора за това - един от тях е ще има ли машини на вота. Защото практиката показва, че когато няма машини, делът на невалидните бюлетини е толкова голям, че се появяват съмнения.

Вторият индикатор е делът на невалидните бюлетини. Надяваме се да е нисък, така че никой да не може да оспорва резултатите.

Имам и призив към Народното събрание - да не се променя Избирателния кодекс в следващите месеци, защото това също би хвърлило сянка върху изборите, дори да е направено с най-добри намерения. На ваше разположение сме, ще направим всичко възможно да направим плавен преход. Успех и на добър час.

Главчев: Ние поемаме отговорност да водим страната по европейския ѝ път на развитие. Да работим за благоденствието на българите и да изпълним основната задача за честни избори. Приех отговорността да предложа правителство, имах колебания, размисли, но това остава зад тази врата. Имам доверие към хората, които съм избрал. Съзнаваме сложността на прехода, който трябва да извършим. Ние трябва да сме гарант за стабилност. Не можем да допуснем конституционна криза и страната да стане заложник на партийни амбиции и желания. Искам отсега да заявя, защото чувам всякакви коментари - няма да се поддавам на провокации, няма да навлизам в дребнотемия, няма да позволя да вляза в лични страсти и партийни амбиции. Няма да позволя разколебаване от общи цели, а при следването им ще спазвам стриктно законите. Ще сме ме фактор на стабилност. Съзнавам думите от клетвата. Обещавам да се ръководя от принципите законност, моралност и честност, защото българите имат нужда от доверие в институциите. Народът трябва да види единение. Трябва да сме гарант за честни избори и спазвайки Конституцията. Искам да работим за обединение и решение на проблемите. Държа на активния диалог с институциите.

Главчев цитира Левски, с което завърши речта си:

Всичко се състои от нашите задружни сили. Против тях не може да противостои и най-силната стихия.

Властта бе предадена на новия кабинет с поздравления, които отправиха старите министри към колегите си, а Денков и Габриел се прегърнаха.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK