13-годишен ученик дари над 4000 лв. за социално слаби деца от Кюстендил

Юли с баба си по време на кръщенето Снимки: Личен архив

Юли Александров събрал средствата на кръщенето си

13-годишен ученик реши да зарадва деца в неравностойно положение от Кюстендил, като дари далеч не скромната сума от над 4000 лв. Момчето, което е в 8-и клас и от тази година учи в Англия, събрало парите на кръщенето си.

Не му трябвало много време, за да вземе това решение – да помогне на ученици в нужда. В начинанието, Юлиан Александров бил подкрепен както от близките си, така и от Сдружение „Оренда“.

Така семейството на момчето се свързва в Община Кюстендил и търси съдействие. По списък средствата вече са разпределени между 46 деца в нужда, закупени са им нови раници и всички необходими пособия за училище.

„Кръщенето на Юли беше на 25 август в храма „Св. София“. Реших да го кръстя по-късно, тъй като исках детето ми само да реши дали иска да приеме вярата, важен беше и изборът на кръстник. Той да има духовна връзка с него“, обясни пред ИНФОМРЕЖА, майката на момчето Албена Александрова.

Юли се отказва от подаръците си с писмо до всички гости

Юлиан сам решава, че трябва да помогне на деца в нужда и споделя с майка си идеята. „Юли каза: Мамо, хайде да напиша едно писмо и да го изпратиш на всичките ни гости. Искам да се откажа от подаръци, като средствата да дарим на деца в неравностойно положение. Така и направихме.

Не си мислете, че той е презадоволен от всичко, не е така. Като всяко дете му се искат много неща, например едни специални слушалки, който все още няма“, разказва майката.

Общо разпределената сума между 46 ученици от Кюстендил е 4905 лв. По-голямата част от средствата са събрани на кръщенето на Юли, а останалите от хора, които подкрепили инициативата на семейството.

Решават да закупят всичко необходимо за нуждаещите се ученици от Кюстендил. Юли отива да пазарува раници с шампионката по художествена гимнастика Дара Малинова, с която са приятели.

„Те двамата си бяха разпределили задачките. Юли избираше раници за момчета, съобразявайки ги с възрастта, а Дара за момичета“, каза майката на 13-годишния ученик. 

А не случай младото момче се запалва и по благотворителност. Албена от около 4 години е доброволец в Сдружение „Оренда“.

Тя, както и всички хора от сдружението, се опитват да помогнат на децата на България, това е и основната им цел.

„В Сдружението сме хора от различни професии, но ни обединява желанието да помагаме. Провеждали сме множество кампании, например за празници винаги молим нашите близки да не ни подаряват букети, а предвидените средства да отидат за дарения“, обяснява Албена.

Семейство на момчето живее в столицата. Преди броени дни той отпътува за Англия, където ще продължи образованието си. До скоро 13-годишното момче учеше във Френския лицей „Виктор Юго“ в София.

От кюстендилското село Багренци пък е бабата на Юли, което е и една от причините средствата от кръщенето му да бъдат дарени именно за децата в областния град.

От своя страна пък Юлиан Александров се надява да има последователи - хора с ДОБРИ сърца, които да помагат на децата.

 

13-годишният ученик замина да продължи образованието си в Англия
Юлиян избрал раниците за кюстендилските ученици с най-добрата си приятелка Дара

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK