Протести в Ню Йорк срещу подкрепата на Байдън за Израел

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Те са били по време на кампания на Байдън за набиране на средства

Президентът Джо Байдън и неговият предшественик от Демократическата партия, Барак Обама, оглавиха звездна кампания за набиране на средства с бившия президент Бил Клинтън в четвъртък, но събитието беше прекъснато от протестиращи срещу подкрепата на Байдън за Израел, предаде "Ройтерс".

 На събитието се защитиха действията на Белия дом относно кризата в Газа.

Байдън, който пътува с Обама до Ню Йорк, участва в дискусия с Клинтън, водена от Стивън Колбърт, водещ на шоуто The Late Show. Дискусията беше проведена в емблематичната музикална зала Radio City пред хиляди гости. Организаторите казват, че събитието е събрало повече от 25 милиона долара за кампанията за преизбиране на Байдън в САЩ.

Но набирането на средства беше прекъснато от няколко протеста в огромната аудитория, като присъстващите ставаха в няколко различни момента, надвиквайки дискусията, за да изкажат критики към Байдън заради подкрепата му за Израел във войната с Хамас, която уби повече от 30 000 души в Газа.

"Засрами се, Джо Байдън!", е извикал един от присъстващите на събитието.

Обама и Клинтън предложиха гледната точка от това да си президент към кризата в Газа, която наблягаше на политическата реалност да бъдеш в Белия дом.

Един президент трябва да може да подкрепя Израел в същото време, когато се бори за палестинците, за да имат повече достъп до храна, медицински консумативи и бъдеща държава, казаха те.

"Това е самотно място", казва Обама. "Една от реалностите на президентството е, че в света има много радост и красота, но има и много трагедии и жестокост."

Хората "разбираемо често искат да почувстват известна чистота по отношение на това как се вземат тези решения", каза той. "Но един президент няма този лукс."

Когато протестиращ в залата прекъсна Обама, бившият президент отвърна: "Не можеш просто да говориш и да не слушаш... Това прави другата страна."

Двамата бивши президенти също защитиха начина, по който Байдън се справя с икономиката, която получава ниски оценки в националните проучвания.

Клинтън каза, че икономическите показатели на Байдън значително са изпреварили администрацията на Тръмп.

"Вярвам в поддържането на резултат", каза Клинтън. "Той беше добър за Америка" и заслужава още един мандат.

Преди събитието кортежът на тримата лидери премина покрай стотици протестиращи срещу войната на Израел с Хамас в Газа. Това е още един знак, че някои млади гласоподаватели и други прогресивни хора, гласували за Байдън през 2020 г., са ядосани от твърдата му подкрепа за Израел.

Билетите за събитието на Байдън в четвъртък струваха между 250 и 500 000 долара, според демократ, запознат с планирането. Очакваше се да присъстват над 5000 души.

Байдън редовно изпреварва Тръмп и взема повече пари от съперника си в големи дарения и малки дарения под 200 долара. Усилията на Байдън за преизбиране събраха повече от 53 милиона долара през февруари и 10 милиона долара за 24 часа след обръщението му към Конгреса на 7 март.

Тръмп има за цел да събере 33 милиона долара в кампания за набиране на средства на 6 април, каза пред Ройтерс източник, запознат с плановете на републиканеца

По време на събитието на Байдън, Доналд Тръмп присъства на погребение на застрелян полицай в Ню Йорк.

Тръмп се опита да превърне подкрепата за полицията във фокус на кампанията си, като същевременно критикува правоприлагащите органи. 

Припомняме, че републиканецът в момента е изправен пред 4 наказателни процеса, като по едно от делата Тръмп трябва да плати 464 милиона долара. /news.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK