Вучич: Позицията на Сърбия към Русия ще бъде още по-трудна след смъртта на Навални

Снимка: БГНЕС

Той посочи, че не иска да спекулира какво се е случило с Навални, тъй като не е следствен орган

Президентът на Сърбия Александър Вучич каза, че без съмнение позицията на Сърбия по отношение на Русия ще бъде още по-трудна след смъртта на руския опозиционер Алексей Навални, предаде Танюг.

В интервю за сръбската телевизия “Първа” Вучич коментира вчера, че въпросът не е някой да дойде и да каже на Сърбия да въведе санкции срещу Русия, тъй като това не е възможно.

"Случилото се с Навални, естествено, е трагично, когато толкова млад човек изгуби живота си," каза Вучич в интервю за телевизия "Първа".

Руският опозиционен политик Алексей Навални почина в петък (16 февруари) на 47 години в наказателна колония в Арктика, където излежаваше 19-годишна присъда.

Сръбският президент посочи, че не иска да спекулира какво се е случило с Навални, тъй като не е следствен орган.

Не съм толкова умен, като всички по света, които знаят всичко предварително. Това е въпрос за политическите анализатори, не за президента на една страна. Дали обаче позицията ни ще бъде по-трудна - нямам никакви съмнения в това, допълни той.

Вучич, който бе критикуван от медиите за това, че не е аплодирал речта на съпругата на Навални, Юлия Навална, на Мюнхенската конференция по сигурността, коментира въпроса за първи път, отбелязва ДПА.

В интервюто той каза, че по време на речта на Навална той се е държал достойно като човек, който изразява съчувствие към някого, загубил близък. По думите му Навална е седяла преди това до него в залата, но той не я е разпознал.

До мен седеше жена. Наистина нямах идея коя е. Погледнах й баджа, но той се беше обърнал наопаки и не можах да видя коя е жената. Виновен съм, че не знаех коя е жената, каза Вучич.

На видеозаписи, публикувани от сръбски медии, се вижда, че макар Вучич да се изправи след речта на Навална, за разлика от всички останали в публиката, той не ръкопляска.

Във външната си политика Вучич се опитва да балансира между Русия и Запада. Въпреки че Сърбия, която се стреми към членство в ЕС, многократно е осъждала нахлуването на Русия в Украйна, досега не се е присъединила към международните санкции срещу Москва. /БТА/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK