Денков хвърля оставка, ако Стоянов не накаже тежко полицаите, заради насилието

Снимка: Infomreja.bg

Аз не мога да приема премиер в правителство, което бие хората по улиците, каза Денков

Ако искаме да изчезне насилието около нас, ние – като политици, и част от държавни институции, трябва да даваме пример, че проявите на насилие са неприемливи. По категоричен начин всеки един от нас трябва да осъди проявите на насилие от страна на запалянковците, така и от страна на полицаите – и то само и единствено тези, които злоупотребиха.

Това заяви министър-председателят Николай Денков на брифинг в Министерския съвет след състоялата се първа регулярна среща за мерките за борба с агресията и насилието, в коментар на случаите на насилие от страна на полицаи срещу граждани.

Денков подчерта, че огромна част от полицаите, охранявали протеста, са вършили работата си по правилен начин, но „тези, които биеха с палките без причина паднали хора, които нямат отношения към действията, предизвикали безредици, нямат място в редиците на МВР“.

Тези хора петнят полицията, каза Денков.

Вчера по Нова телевизия Калин Стоянов заяви, че оставката му е поискана от Кирил Петков, а Кирил Петков – „човекът, молил ме 2 дни да стана министър“.

„Многократно отказвах и се двоумях на това предложение. С него ме свърза един от зам.-председателите на ДАНС -  Петър Петров. След като приех предложението на Кирил Петков, му казах, че не искам никой да се меси в работата на МВР”, каза Стоянов.

„След като се направиха няколко опита за вмешателство в работата на МВР, ето го искането на моята оставка”, допълни вътрешният министър.

Днес коментар дойде и от страна на премиера.

Денков подчерта, че ако е имало разговори с вътрешния министър – то той е бил между Кирил Петков и Стоянов и е бил за опазване на вота. Премиерът заяви, че знае, че министърът говори и с другите лидери на партии, но за Петков е убеден, че не е оказвал натиск за „печелене на изборите“ с помощта на МВР.

От страна на министъра идваха сигнали за проблеми с хора, с които е работил. Петков е казвал на Стоянов, че тези хора са неприемливи – съгласявайки се с него.

Това е част от цялостната ни структура за съгласие от двете страни за назначенията – каза Денков.

Проблемно е, ако Петков е искал преференции за една или друга партия, допълни Денков.

До момента няма нов назначен заместник-министър на вътрешните работи, стана ясно от изявлението.

Денков похвали Стоянов за свършената му работа за Шенген.

Премиерът обаче бе критичен за организацията по охраната на протеста в събота.

Денков заяви, че изявленията на Стоянов – че първоначално е уверил, че няма да има проблеми, а след това е споделил, че е знаел, че може да има, но не е казал, не са възможност, когато „си човек, който носи отговорност“.

Денков критикува вътрешният министър, че не е категоричен за полицейското насилие над мирни протестиращи.

Искам да чуя от министъра: Това не може да се търпи!, каза Денков.

Денков е говорил с Габриел по темата за отстраняването на министъра.

Денков е предложил пред вицепремиера в НС да се сформира анкетна комисия за проучване кой носи отговорност за случилото се, за полицейското насилие, защо има полицаи без опознавателни знаци, защо има полицаи с маски, защо се съобщава, че МВР не е имало информация за очаквани провокации, затова полицаите не са били със съответното снаряжение, а във видеата е видно, че те са тежко оборудвани.

Има тежки противоречия, които трябва да се изчистят и политиците трябва да разровят тази информация. Те самите трябва да бъдат убедени, че така повече не може!

Аз не мога да приема премиер в правителство, което бие хората по улиците, каза Денков.

Има култура сред част от служителите на МВР, но има и такива, които бият деца, жени и невинни. Искам и министърът, и тези, които го защитават, да кажат – защитават ли тази позиция, или не, категоричен бе Денков.

Отношението ми към министъра, ще зависи от отношението му към полицията, преповтори Денков.

Ако полицаите напуснат, няма да имам проблем с него. Ще имам такъв, ако продължава да замазва ситуацията, каза още Денков.

По отношение на петимата полицаи няма поставени им наказания. Структурата на МВР трябва да се изчисти. Трябва да има обучение докъде се прилага сила. Очевидно е, че има системен проблем. Няма как той да се реши, ако министърът го подценява, каза Денков.

Ако министърът не припознае това като насилие, което заслужава тежка и сериозна санкция, да – ще си подам оставката! Неприемливо е това да се повтаря всеки път, каза Денков.

Искам да се извади на бял свят истината и тогава Борисов да говори, каза Денков по отношение на думите на лидера на ГЕРБ, че иска оставката на премиера.

Стоянов трябва да осъди всички форми на насилие срещу хора, които не са го заслужили. Трябва да има разследване на всички случаи – кой къде е бил. Трябва да е ясно дали има нарушения на правилата. Трябва да има адекватни наказания, това не означава забележка – уточни Денков.

Темата чий е министър Стоянов, Денков каза, че ще коментира, когато не е на премиерския пост.

ПОВЕЧЕ ВИЖТЕ ВЪВ ВИДЕОТО:

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK