Премиерът Денков от АЕЦ „Козлодуй“: Очаквам плавен преход към неруско гориво

Снимка: Infomreja.bg

Той посети централата заедно с министъра на енергетиката Румен Радев

Енергийната система е в добро състояние, има мощности и възможности за балансиране, когато е необходимо. Това уверение даде премиерът Николай Денков след посещението си в АЕЦ Козлодуй с министъра на енергетиката Румен Радев. 

„Проверихме какво е останало като дейности от извеждането на реактори от 1-ви до 4-ти. Обсъдихме каква е готовността за смяна на горивото за реактори 5-и и 6-и и проследихме как върви подготовката по изграждането на 7-и 8-и блок. Знаете, че това е дългосрочна задача, но планирането вече върви на много висока скорост“, обясни министър-председателят.

Очаква се неруското гориво да пристигне на площадката в АЕЦ „Козлодуй“ по график. „От цялата информация, която беше предоставена, не очаквам проблеми в прехода към неруско гориво“, заяви акад. Денков.

От инженерно-техническа гледна точка процедурите по изграждането на 7-и и 8-и блок се движат по първоначалния график, увери министър Радев. Той допълни, че успоредно с тях вървят и разговори за изграждането на необходимата пътна инфраструктура, която включва и алтернативно жп трасе.

„При такива дългосрочни проекти трябва успоредно да вървят различни линии. Всяка една от тях трябва да бъде планирана без пропуски“, подчерта министър-председателят. Затова една от целите на днешното посещение в Козлодуй беше да обсъдим какви специалисти са необходими и откъде да бъдат осигурени. „Тази задача е много важна за развитието на Козлодуй и на съседните населени места, защото е очевидно, че атомната централа, както и досега, и в бъдеще, ще бъде структуроопределяща за целия регион“, заяви Денков.

Премиерът и министър Радев проведоха среща с ръководството на АЕЦ „Козлодуй“ и посетиха пълномащабен симулатор за блокове с реактори ВВЕР 1000 и блок от 1-ви до 4-ти. Преди това заедно с министъра на образованието и науката Галин Цоков бяха и в Професионалната гимназия по ядрена енергетика „Игор В. Курчатов“ в Козлодуй.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK