Близо месец ще се забавят акциите на първия ни медицински хеликоптер

Снимка: Infomreja.bg

От Министерството на транспорта обясниха това с по-късното пристигане на въздушната линейка

Ще има забавяне с лицензирането на първия хеликоптер за въздушно спасяване у нас, съобщава Нова телевизия.

Един месец се оказа твърде кратък срок за целта.

От Министерството на транспорта обясниха това с по-късното пристигане на въздушната линейка. Здравният министър Христо Хинков обаче твърди, че причината е техническа.

Той посочи, че има някои допълнителни технически проблеми в хеликоптера и той трябва да бъде оборудван. Дребни неща са, но той трябва да бъде напълно годен, отбеляза Хинков.

За технически проблем с първия ни медицински хеликоптер загатна и транспортният министър вчера, но в минало време. "Това е приемно-предавателен протокол, при който са констатирани недостатъци, които естествено, че са отстранени към момента", коментира Георги Гвоздейков.

По този начин към днешна дата въпреки че хеликоптерът има българска регистрация, очаква до седмица да бъде потвърдена летателната му годност. След получаването на лиценз всеки от шестимата пилоти трябва да премине обучение от още десет летателни часа в нашето небе. Това отлага срока за спасителните акции по въздух за края на март.

Директорът на Центъра за спешна медицинска помощ по въздух д-р Георги Деянов увери, че има готовност с осигурен медицински екип и база с всичко необходимо за връзката на медицинския екип.

След завършването на всички процедури именно Центърът за спешна помощ по въздух ще е точката на координация на действие при всяка потенциална акция в бъдеще.

"Сигналът идва в 112, оттам най-близкото ЦСМП изпраща екип, този екип преценява какво е състоянието на пострадалите, къде е най-близката болница, дали тя може да осигури адекватното лечение на пострадалия пациент и ако е на по-далечно разстояние и не може - се свързват веднага с нас", уточни процедурата д-р Деянов.

Ръководителят на Координационната централа към ЦСМПВ д-р Диян Ганев пък посочи, че четирима диспечери ще извършват връзката с авиационния оператор.

Този екшън план ще се задейства, ако транспортирането на пострадалия до най-близката болница ще отнеме повече от 30 минути, когато състоянието му изисква по-високо ниво на медицинска грижа спрямо наличното в близост, а също и в случай на масови инциденти.

Над 100 лекари и медицински сестри са в очакване спешната помощ по въздух да заработи.

"За един критичен пациент този златен времеви интервал може да бъде два часа, за друг може да бъде 45 минути", заяви Вера Иванова, анестезиолог-реаниматор в СБАЛАГ "Майчин дом".

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK