По сметките на стопаните постъпват 122 млн. лева за Кампания 2023

Снимка: Infomreja.bg

В ДФЗ е създадена организация, като се работи в ускорен порядък

Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) превежда по сметките на земеделските стопани общо 122 млн. лв. до дни. Първите плащанията по интервенциите на директните плащания за Кампания 2023, в размер на 32 млн. лв., предстои да бъдат изплатени по интервенцията за Преходна национална помощ за говеда, необвързана с производството, след определяне на ставките от Министерство на земеделието и храните. Припомняме, че Управителният съвет на ДФЗ утвърди за Кампания 2023 по интервенцията бюджет до 32 064 363. За втора поредна година националните средства ще бъдат изплатени в пълния им размер.

Финансовата подкрепа в помощ на говедовъдите е утвърдена в съответствие на Регламент (ЕС) 2021/2115 на Европейския парламент и на Съвета от 2 декември 2021 г. за установяване на правила за подпомагане по изготвените Стратегически планове за ОСП. Там е разписано, че преходна национална помощ може да бъде отпусната само за секторите, на които са предоставяни национални доплащания през 2013 г.

В ДФЗ е създадена организация, като се работи в ускорен порядък, най-късно в понеделник да бъде разплатен първият транш от 90 млн. лв. по схемата „Помощ под формата на отстъпка от стойността на акциза върху газьола, използван в първичното селскостопанско производство“. Припомняме, че годишният бюджет по схемата е до 100 млн. лв. и  подпомагането ще бъде предоставено на два транша. Вторият транш, в размер до 10 млн. лв., ще бъде преведен в началото на следващата година.

С предстоящите плащания само за един месец – от края на септември до края на октомври, българските земеделски производители получават финансова подкрепа от над 500 млн. лв.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK