Илияна Йотова откри 13-ото издание на „Походът на книгите“

Снимка: Президентство

По повод Международния ден на детската книга вицепрезидентът цитира поуката от приказката на Ангел Каралийчев „Пленникът на великана“

Вицепрезидентът Илияна Йотова постави началото на 13-ото издание на „Походът на книгите“. Кампанията в подкрепа на детското четене се организира от Асоциация „Българска книга“ и се провежда за поредна година под патронажа на вицепрезидента.

Илияна Йотова благодари за гостоприемството на Дом на културата „Искър“. „В днешния тревожен свят трябва често да посещаваме този храм и да черпим от мъдростта на вековете чрез книгите, културата, изкуството“, посочи в приветствието си Йотова.

„Книгата никога няма да отмре, колкото и да се развиват технологиите, изкуственият интелект. С нея ще продължим да закърмяме децата си, защото оценяваме силата на образованието, духовността, културата. Когато възпитаваме в децата си любов към знанието, уважение към учителите, към изконните български институции училище и читалище, утре те ще бъдат конкурентоспособни в големия свят“, подчерта вицепрезидентът.

Тя изтъкна, че образованието и културата възпитават в човешки добродетели – да подаваш ръка на изпадналия в беда, на приятеля до теб, да обичаш хората, да цениш историята на рода си. „Преди всичко трябва да научим децата си да са добри хора, да бъдат вътрешно свободни и независими, винаги да отстояват себе си“, заяви Илияна Йотова.

По повод Международния ден на детската книга вицепрезидентът цитира поуката от приказката на Ангел Каралийчев „Пленникът на великана“ – „Само свободните души пеят“. „Мисията ни е да направим свободни душите на нашите деца“, подчерта Йотова.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK