НПГ в Гоце Делчев предлага нова специалност - "Строителен техник"

Снимка: КНСБ

По този повод в училището се проведе среща с ръководството на ФНСС

Спектърът от специалности, които предлага НПГ „Димитър Талев“ в Гоце Делчев, се увеличава. На вниманието на седмокласниците и на техните родители вече е и специалността "Строителен техник".

За да даде по-пълна и актуална информация за развитието на професията в световен мащаб, за приложимостта й в Гоцеделчевския регион и за перспективите пред нея, екипът на училищното предаване „НПГ Podcast“ реши да пие вода направо от извора и да покани ръководството на Федерацията на независимите строителни синдикати в България да посети професионалната гимназия. Със съдействието на заместник – директора на НПГ Елена Иванова и на общинския координатор на КНСБ Димитрия Кирева поканата бе приета. Така младите хора се срещнаха лично с председателя и заместник – председателя на Федерацията - инж. Цветелина Иванова и Цветелина Бикарска.

От разговора стана ясно, че учениците, обучаващи се в специалност “Строителен техник”, имат множество възможности за участие в състезания, конкурси и учебна практика, като национални и международни състезания за професионални умения (WorldSkills, EuroSkills и др.), конкурси за най-добра дипломна работа или проект, свързан с архитектурата и инженерните изчисления. Ежегодно се провежда състезание „Най-добър млад строител“, организирано от Националния център за професионално образование по поръчка на Министерството на образованието и науката, подкрепено от Камарата на строителите в България. Друга инициатива, която се осъществява съвместно от МОН и Българската строителна камара, е изпълнението на проект „Ученически практики”. Чрез участие в него учениците могат да придобият практически умения и опит в работната среда на предприятията от строителния сектор.

От Цветелина Бикарска учениците разбаха, че професията на строителния техник може да бъде причислена към модерните професии, тъй като тя се развива бързо, в съответствие със съвременните технологии и иновации в сферата на строителството. В съвременния свят, където технологиите и автоматизацията играят все по-голяма роля, строителните техници са важен фактор за успешното изпълнение на строителни проекти.

Инж. Цветелина Иванова увери учениците, че за района на Гоце Делчев професията строителен техник е от изключително значение за развитието на инфраструктурата и икономиката, тъй като тук се изпълняват много строителни проекти, свързани с развитието на туризма - изграждане на хотели, курорти, пътища, подобряване на вече съществуващата инфраструктура и други.

В България всяка строителна фирма е задължена да назначи лице за техническо ръководство на строежите, следователно строителният техник има възможност да работи във всички държавни и частни фирми с дейности в областта на строителството.

На срещата бе засегнат и проблемът, свързан с недостига на квалифицирани кадри в строителния сектор.

„Строителен техник е една от най-дефицитните професии на пазара на труда", допълни Цветелина Бикарска.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK