Кабинетът дава 32 млн. лева за 76 модерни пътнически вагона

Снимка: iStock Images

Отпуска и безлихвен заем в размер на 154 652 892 лева без ДДС за два железопътни проекта

Правителството одобри допълнителен капиталов трансфер на БДЖ в размер на близо 32 млн. лева за доставка на 76 модернизирани пътнически вагона.

С новия подвижен състав ще се осигури ефективното изпълнение на графика за движение на влаковете и ще се минимизират закъсненията, породени от недостиг на влакове, уверяват от Министерския съвет. Гарантира се също много по-комфортно и безопасно пътуване на пътниците.

Мерките са в изпълнение на Програмата за управление на Република България юни 2023 г. - декември 2024 г., раздел "Транспорт и съобщения". Средствата ще бъдат осигурени за сметка на капиталовите разходи по централния бюджет за 2024 г.

Кабинетът в оставка одобри и отпускането на безлихвен заем на НК "Железопътна инфраструктура" в размер на 154 652 892 лева без ДДС за два железопътни проекта.

Средствата са необходими за продължаване на строителните дейности по проектите:

"Модернизация на жп линия София - Драгоман - сръбска граница: жп участък Волуяк - Драгоман, фаза 2"

"Модернизация на жп линия София - Пловдив: жп участък Елин Пелин - Костенец, фаза 2".

Заемът се отпуска за срок до 31.12.2024 г.

Изпълнението на двата проекта е започнало с финансиране от ОП "Транспорт и транспортна инфраструктура" 2014-2020 и предстои дейностите, които не са изпълнени в периода на допустимост на разходите по оперативната програма да бъдат фазирани в Програма "Транспортна свързаност" 2021-2027 г. До приключването на процедурите по фазиране на двата проекта се налага финансирането на строителните дейности, надзора, отчужденията и археологията да се осигурят от Държавния бюджет, като средствата ще бъдат възстановени след включването на проектите в ПТС 2021-2027 г.

Отпускането на заема цели да няма прекъсване в строителството по двата ключови проекта, които са част от направлението сръбска граница-Драгоман-София-Пловдив.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK