Масов глад заплашва 49,5 млн. души в Западна и Централна Африка

Снимка: iStock

Прогнозата е на ООН

"Очаква се рекордните 49,5 млн. души в Западна и Централна Африка да гладуват през следващата година поради комбинацията от конфликти, климатични промени и високи цени на храните", сподели ООН.

Цифрата е с 4% по-висока от тази през 2023 г. В крайбрежните държави броят на хората, изправени пред остър глад, се очаква да достигне 6,2 млн. души през 2024 г., което е с 16% повече от тази година, според нов регионален анализ на продоволствената сигурност, публикуван от Световната продоволствена програма на ООН (СПП) и други хуманитарни агенции, съобщи "TVP World".

"Острият глад остава на рекордно високи нива в региона, но финансирането, необходимо за реагиране, не е в крак с времето", заяви Марго Вандервелден, регионалният директор на СПП за Западна Африка.

"Недостатъчното финансиране означава, че страдащите от умерен глад ще бъдат принудени да пропускат хранене и да консумират по-малко питателна храна, което ги излага на риск да изпаднат отново в кризисна или извънредна ситуация, затвърждавайки цикъла на глад и недохранване", добави тя.

Анализът установи, че повече от 2 от всеки 3 домакинства в Западна и Централна Африка не могат да си позволят здравословно хранене.

Разходите за ежедневна питателна храна в страните от централната част на Сахел - Буркина Фасо, Мали и Нигер, са със 110% по-високи от дневната минимална работна заплата в региона.

По данни на ООН страните от Сахел са изправени пред нов ислямистки бунт, който вече е принудил около 4 млн. души да напуснат домовете и селскостопанските си земи.

В Демократична република Конго също има множество продължаващи конфликти, в резултат на които близо 7 милиона души са разселени.

Кризата в Сахел накара хората да потърсят убежище в съседни крайбрежни държави като Кот д'Ивоар, Того и Гана, които се борят с най-тежката икономическа криза от едно поколение насам.„

"Почти 80% от хората, които в момента са в затруднено положение по отношение на храната, се намират в райони, засегнати от конфликти", сподели Оло Сиб, старши съветник по научните изследвания към СПП. Той предупреди, че без намеса ситуацията в някои райони може да се влоши още повече, тъй като над 2,6 млн. души са изложени на риск да изпаднат в състояние на глад. /Vesti.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK