Осигуряват кариерна подкрепа на 15 000 работещи в мините и ТЕЦ-овете

Снимка: МТСП

Те работят в областите Стара Загора, Кюстендил и Перник

До края на тази година ще бъдат проучени квалификацията, уменията и нагласите за бъдещо професионално развитие на 15 100 работещи в ТЕЦ-овете и въглищните мини в областите Стара Загора, Кюстендил и Перник, които ще бъдат засегнати от зеления преход.

На тази база Министерството на труда и социалната политика, в сътрудничество със синдикатите и работодателите, ще им предложи конкретни мерки, свързани с кариерна подкрепа, обучение и надграждане на квалификацията. Това каза министърът на труда и социалната политика Ивайло Иванов на среща на работодатели от област Стара Загора и работници от ТЕЦ „КонтурГлобал Марица-изток 3“, които предстои да бъдат освободени.

В дискусията участваха президентите на КНСБ и КТ „Подкрепа“ Пламен Димитров и Димитър Манолов, областният управител на Стара Загора Ива Радева, заместник-кметът на общината Радостин Танев, представители на Асоциацията на индустриалния капитал в България, Конфедерацията на работодателите и индустриалците и Българската търговско-промишлена палата. 

Оценката на уменията на работещите в енергийния сектор ще бъде извършена по процедура „Адресиране на предизвикателствата на пазара на труда“, която се финансира по Програма „Развитие на човешките ресурси“ 2021 – 2027 г., съфинансирана от Европейския социален фонд плюс.

По проекта вече са проведени анкети със 178 работници от  ТЕЦ „КонтурГлобал Марица-изток 3“. Около 53% от тях са с висше образование, а останалите - със средно техническо образование. Близо 90% от работещите са мотивирани да продължат да работят в енергийния сектор. Желание да се включат в програма за обучения за придобиване на нови умения и преквалификация имат 54 души, показват данните от проучването.

Министър Ивайло Иванов напомни на работниците, че всеки съкратен има право на обезщетение за безработица от Националния осигурителен институт, чийто размер е 60% от средния осигурителен доход за последните 24 месеца. Максималният период за получаването му е 12 месеца. Според проучването заплатите на над 50% от анкетираните са между 2500 и 3500 лв.

В срещата участваха 18 фирми от област Стара Загора, които предложиха над 80 свободни позиции.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK

//