Русия обвини Запада за решение на Армения да пропусне среща на военния ѝ съюз

Премиерът на Армения Никол Пашинян Снимка: БНР

Някои арменци обвиниха Русия, че не е спряла така наречената от Баку антитерористична операция

Москва заяви, че решението на арменския министър-председател Никол Пашинян да не участва в срещата на върха на оглавяваната от Русия Организация на Договора за колективна сигурност (ОДКС) е поредният антируски ход на Армения, оркестриран от Запада, предаде "Ройтерс".

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова каза пред журналисти, че за Русия отказът на Пашинян да присъства на форума е само поредното от "верига" събития.

"Очевидно Западът стои зад това. Западът, чиито планове в Украйна се провалиха, сега сграбчва Армения, за да я изтръгне от Русия", посочи Захарова.

По-рано днес арменската държавна осведомителна агенция "Арменпрес" цитира изказване на Пашинян в парламента, в което той заявява, че ОДКС многократно не е защитила арменските интереси. По думите му Армения се опитва да разнообрази опциите за гарантиране на сигурността си, но добави, че тя все още не е решила дали да напусне ОДКС.

Арменско-руските отношения, които официално са съюзнически, се влошиха през последните месеци. Ереван открито постави под съмнение ползата от сътрудничеството си с Русия и се опита да задълбочи връзките си със Запада.

Дотам се стигна, след като през септември Азербайджан си върна отцепилия се регион Нагорни Карабах, което накара всички 120 хил. живеещи в него етнически арменци да избягат въпреки присъствието на руски миротворци.

Някои арменци обвиниха Русия, че не е спряла така наречената от Баку антитерористична операция, твърдение, което Москва отказа да приеме. /dnevnik.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK