Солени глоби за замърсяващите въздиха

Снимка: Infomreja.bg

С промени в Наредба се цели увеличаване на санкциите

Правителството прие промени в Наредбата за вида, размера и реда за налагане на санкции при увреждане или при замърсяване на околната среда над допустимите норми и/или при неспазване на определените емисионни норми и ограничения. Новите текстове определят по-високи санкции при нарушения от страна на едноличните търговци и юридическите лица.

Анализът за периода 2019-2021 г. показва, че повече от десет години не са актуализирани стойностите и ниските санкции нямат никакъв ефект спрямо нарушителите, за които не е проблем да ги плащат редовно и да не предприемат мерки за преустановяване на замърсяването. Ниските санкции водят до повишаване на нарушенията, а от там до увреждане на компонентите на околната среда - атмосферния въздух, атмосферата, водите, почвата, земните недра, ландшафта, природните обекти, минералното разнообразие, биологичното разнообразие и неговите елементи. Това води и до реална опасност от застрашаване на живота и здравето на хората.

С новите текстове се повишават санкциите при увреждане или замърсяване на околната среда над допустимите норми и при неспазване на определени емисионни норми и ограничения. Прилагат се формули за изчисляване на санкции при измерени концентрации над установените среднодневни и средногодишни норми за допустими емисии. Промените в частта за нарушенията в качеството на атмосферния въздух са в съответствие с европейската директива за емисиите от промишлеността.

С измененията се цели увеличаване на санкциите, което отчита инфлационните процеси, и най-вече спазва принципа „замърсителят плаща“. Предвидено е увеличение на глобите с 50% по отношение на размера на индивидуалните санкции за повечето вещества, а в някои случаи и до 100%, съобщават от Правителствената информационна служба.

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK