Директорът на 37. СУ „Райна Княгиня“ - София, Цветомира Георгиева: Честит патронен празник!

Снимка: Infomreja.bg

Днес се навършват 168 години от рождението на Райна Княгиня

Уважаеми българи, скъпи колеги и панагюрци,

Днес се навършват 168 г. от рождението на българската революционерка Райна Княгиня. Тя е първата българка, която ушива въстаническото знаме по поръка на Георги Бенковски на Панагюрския революционен окръг по време на турското робство. На знамето е извезала лъв с думите „Свобода или смърт”, готова да се пренесе в жертва пред олтара на Отечеството.

Тя препуска на кон из улиците на родния си град Панагюрище като Жана д'Арк, с препасана сабя и револвер през рамо, развявайки знамето заедно с Бенковски.

Беловласи старци, невръстни дечица, девойки, жени ги последват с насълзени очи, като хвърлят цветя по тях, докато улицата заприлича на цветен килим. Турците озверяват и родното Панагюрище е осеяно с трупове, а Райна Княгиня е затворена в Пловдивския затвор, където е жестоко малтретирана. 

След отзвука в чужбина за реките от кръв след Априлското въстание, тя е освободена и изпратена в Москва, където се образова и става първата българска акушерка.

Нашето иновативно училище е първото в България, а доскоро и единственото, което носи нейното велико име. Тук работят висококвалифицирани преподаватели, в условия на богата материална база, които постигат много успехи със своите възпитаници. Изграждаме многостранни таланти и качествени личности, които печелят престижни награди, грамоти и отличия от олимпиади, конкурси, фестивали и състезания. Много от нашите ученици знаят песента за Райна Попгеоргиева и пеят „Кой уши байряка, кой му сложи знака?“

Честит патронен празник, скъпи колеги, родители и ученици!

 

Цветомира Георгиева

Директор на 37. СУ „Райна Княгиня“ - София

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK