Директорът на ОУ „Никола Вапцаров“ - Ботевград, Петя Кочкова: Честит патронен празник!

Снимка: Infomreja.bg

Нека дълбоко се преклоним пред неговата неувяхваща слава!

Уважаеми българи, скъпи съграждани, колеги и ученици.

На днешния ден в гр. Банско се ражда големият поет и борец за свобода - Никола Вапцаров – патрон на нашето училище, което води началото си още от далечната 1836 г., но то се възражда за втори път, възкръсва из пепелта като феникс отново през 1903 г., за да разпалва искрата на познанието в буен огън.

Ние сме горди с едно от най-старите училища в България, горди сме и с това, че носим името на „певеца на морето и машините”, написал и ни завещал уникални литературни произведения, известни на родния небосклон и в повече от 60 страни.

Вапцаров живее в безпощадно време, но като пророк изрича думите: „Борбата е безмилостно жестока, борбата, казват, е епична“. На софийското стрелбище заглъхва неговият глас, но остава лириката му, която той ни завеща като национален символ и събирателен образ на трудовия народ: „Пролет моя, бяла пролет, още неживяна, непразнувана, само в здрачни сънища сънувана... и ще се радват на труда си хората, и ще се обичат като братя”.

Ние сме горди, че успяхме да изградим неговия паметник, който от далеч разказва, че ние дълбоко го ценим и неслучайно носим неговото име, което вдъхновява нашите ученици по вапцаровски и те печелят призови места на състезания, олимпиади и фестивали, участват активно и в различните проекти, по които работим.

 

В седмицата, посветена на Празника на училището, се проведоха много инициативи от ученици и учители. Създаде се празнична атмосфера, въодушевление и устрем в надпреварата напред.

Първи стартира Турнирът по волейбол между класовете в Прогимназиалния етап, последван от Маратони по краснопис и четене, провеждани в училищната библиотека и в класовете в начален етап. Всеки ден часовете започваха с пеене на химна на ОУ “Никола Йонков Вапцаров“ от всички класове, а училищните коридори и фоайета преливаха от стотици красиво аранжирани рисунки, фотоси и табла, посветени на празника.

Изработен бе и филм за живота на Вапцаров. Второкласниците направиха най-дългата рисунка, посветена на училището и животът в него. Третокласниците писаха съчинения за родното училище. Ученическият съвет поднесе специален тематичен поздрав към учениците и учителите. Шестокласниците изпълниха песни по стихове на Вапцаров.

Всеки ден от седмицата по училищната радиоуредба ученици рецитираха любими стихове от Вапцаров, а в междучасията се провеждаха рецитали по класове и клубове.

Кулминационното честване на Празника започна от Прогимназията с дефилир - с портрет, цветя и знамена - до паметника на Никола Вапцаров. Там бе изнесена богата литературно-музикална програма и приветствие от директора на училището г-жа Петя Кочкова.

Нека дълбоко се преклоним пред неувяхващата слава на Вапцаров!

 

Петя Кочкова

Директор на ОУ „Никола Й. Вапцаров”, гр. Ботевград

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK