ВАП се самосезира за незаконна сеч на вековна гора край Котел

Снимка: Прокуратура

Досъдебното производство е започнало на 12.09.2020 г.

Районна прокуратура – Сливен се самосезира и е започнала досъдебно производство с оглед данни за извършено престъпление по чл.235 от НК (незаконна сеч). Данни за извършаване на престъпление по цитирания член от НК са посочени в журналистически материали от 11.09.2020 г. 

Досъдебното производство е започнало на 12.09.2020 г. Извършено претърсване на офиси в Държавното горско стопанство в град Котел, откъдето е иззета цялата документация, касаеща посочената в статията сеч. Осъществени са и огледи на мястото на сечта, осъществена в местностите Калугера и Боров чучур. Следствените действия са проведени в присъствието на Иван Иванов – административен ръководител на Районна прокуратура – Сливен, дежурен прокурор и комисар Веселин Василев – зам.-директор на ОД на МВР – Сливен.

В изпълнение на конституционно установените си правомощия да следи за спазване на законността (чл.127 от Конституцията), Върховна административна прокуратура (ВАП) се самосезира.

По реда на чл.145, ал.1, т.3 от ЗСВ ВАП сезира министъра на земеделието, храните и горите да извърши спешна проверка, свързана с обстоятелствата по случая. За изясняването на казуса е необходимо да се проучат предвидените по лесоустройствения проект мероприятия, кога и какви дървесни видове са маркирани, какъв вид е сечта-изборна, групова или др., какъв е видът на добива- за бичене, фурнир или шперплат и за какво точно са маркирани дърветата, съгласувана ли е сечта с РИОСВ, изпълнена ли е процентно до 25% с оглед наличието на вододайна зона и др.

Информацията от проверката следва да бъде обобщена в доклад, в който да бъдат отразени посочените констатации, допуснати нарушения, образувани административни и административно наказателни производства, както и мерки за преустановяване на нарушенията. Докладът трябва да бъде изпратен до ВАП в най-кратък срок.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK