И ОбС-Банско подкрепи д-р Димитров за временен управител на МБАЛ-Благоевград

Снимка: Община Банско

Хинков посочва Димитров

Общинският съвет в Банско даде съгласие разложанинът д-р Димитър Димитров да бъде избран за временен управител на МБАЛ-Благоевград.

Първоначално бе гласувано решение с отминала давност управител да е д-р Спасов, но след получаване на писмо в деловодството на Община Банско от Министерството на здравеопазването, че д-р Хинков подкрепа д-р Димитров, точката на ОбС за Спасов бе отменена и бе гласувана тази за Димитров.

Общинските съветници от Благоевград избраха на 26 януари свои представител, който да участва в общото събрание на акционерите в МБАЛ-Благоевград.

Това е Мария Гошева от СДС, която е упълномощена също така да гласува „за“ предложението на проф. Хинков за избор на временен управител на болницата – а именно д-р Димитър Димитров.

На 9 февруари от 11 ч. ще се състои събрание за избора до провеждане на конкурс за избор на редовен директор.

На него ще участват всички акционери в МБАЛ, а за временен управител се очаква да бъде избран д-р Димитър Димитров.

Неговото име е потвърдено като избор и в писмо от 15 януари, изпратено от името на здравния министър Христо Хинков до Общинския съвет в Благоевград.

Хинков посочва Димитров.

След кончината на д-р Огнян Митев бе спрегнато името на д-р Димитров като временен ръководител на болницата, но по-късно стана ясно, че временните управленски функции се съвместяват от д-р Димитров и от председателя на Съвета на директорите – Магдалена Симеонова.

Тъй като Симеонова е юрист – тя е подписвала само част от документите, отнасящи се до управлението на окръжната болница, а документацията и дейностите, свързани с НЗОК са управлявани от д-р Димитров.

В свое писмо от 5 януари до ОбС Симеонова предлага за временен управител на болницата да бъде д-р Спасов, но 10 дни по-късно идва и предложението на Хинков.

Болницата е с едностепенна система на управление. Собственици на капитала са: 84,39 % от капитала е държавата и се управлява от министъра на здравеопазването. 15,61 % от капитала са разпределени в общините от Благоевградска област пропорционално на населението на всяка община. Органите на управление на едноличното акционерно дружество са Общото събрание на акционерите и Съвет на директорите.   

Д-р Димитър Димитров практикува първоначално като лекар хирург в родния му Разлог. Лекарят има богат професионален опит като специалист по обща хирургия. Д-р Димитър Димитров е утвърден специалист, над 11 години е работил в клиники в Израел, в благоевградската болница се завърна преди години. Притежава сертификат за лапароскопска хирургия.

А на в предпоследния ден на януари Министерството на здравеопазването е обявило конкурс за избора на директор на МБАЛ - Благоевград, видно от сайта на институцията.

Документи за участие в конкурса ще се приемат до 15 февруари. Договорът за възлагане на управлението с избрания кандидат ще се сключи за срок до изтичане мандата на настоящия съвет на директорите - до 16.12.2025 година.

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK