Заболеваемостта от Covid-19 e водеща сред вирусите в България

Снимка: Infomreja.bg

В момента циркулират и аденовирус и респираторният синцитиален вирус

Над 2 месеца заболеваемостта от Covid-19 се повишава и вече е значителна и водеща, като в момента у нас се разпространява предимно подварианта на Омикрон, това обяви пред Нова тв проф. Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

По думите ѝ в Европа също се повишава заболеваемостта от коронавируса, като причина за това е липсата на достатъчно ваксинирани.

"Масово вирусът не се прекарва тежко", настоя Христова и препоръча на пациентите да се тестват.

Професорът посочи, че ако сме болни от Covid-19 трябва да си останем една седмица вкъщи, тъй като организмът има тази необходимост, а и за да не заразяваме другите.

"Covid-19 е сред основните причини от респираторните заболявания за хоспитализация, защото не при всички хора протича леко. Има редица усложнения, както от самия вирус, така и в резултат от други заболявания", поясни обаче Христова.

Тя беше категорична, че вълната няма да достигне високите стойности отпреди. 

Проф. Христова допълни, че грипът е широко разпространен и ще набира скорост. В момента циркулират и аденовирус и респираторният синцитиален вирус. Тя каза, че в края на януари се очаква пика на грипа, който ще е подобен на миналогодишния. За него тя посочи, че е добре да се приложат противогрипни препарати, но и да си останем вкъщи. При усложнения – да се търси и лекарска помощ.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK