Колко получиха общините в област Благоевград за ремонт на улици и ВиК?

Снимки: МРРБ, Красимир Герчев/ Разлог

Вижте сумите

Министерството на регионалното развитие и благоустройството започна подписването на последните споразумения за дофинансиране на 95 инфраструктурни обекта – общински пътища, улична мрежа и ВиК инфраструктура. За довършване на изпълнението им местните власти ще получат приблизително 200 млн. лв.

Днес договор в МРРБ подписаха кметът на Разлог - Красимир Герчев, и колегата му от Петрич - Димитър Бръчков.

Финансиране ще получат още проектите в:

Община Гърмен за реконструкция и рехабилитация на общински път Гоце Делчев – Гърмен. Сумата е 1 126 247 лв.

Община Петрич прави основен ремонт и реконструкция на пътя Първомай – Струмешница - Боровичене – Гега – мах. Баскалци. Ремонтът е за 5 143 220 лв.

Струмяни: Реконструкция и рехабилитация на общински път BLG2314, 3 840 776 лв.

Община Белица довършва пътя от града до летовище Семково за 5 443 590 лв.

Община Благоевград взима за улица „Промишлена” 625 000 лв. за изграждане на ВиК. За улицата МРРБ дава още 2 901 375 лв. за изграждане на самия път.

Община Бобов дол ремонтира водопроводната мрежа в кв. “Миньор” и ул. “Св. Спас” в града с 980 141 лв.

В община Разлог изграждат канализационна и водопроводна мрежа като първи етап по проект за изпълнение и развитие на инфраструктурата за питейни и отпадъчни води за 1 285 605 лв.

В община Рила ремонтират улица за 96 000 лв.

Община Симитли извършва основен ремонт на улиците: „Илинден”; улица на “Панайот Хитов”; улица “Христо Ботев” в с. Полена;  улица “Георги Бенковски” в кв. „Ораново” за 681 246 лв.

Обектите са част от Списъка на инвестиционни проекти на общините по приоритети и направления/обекти, който беше одобрен за целево финансиране.

През 2022 г. за тях авансово бяха осигурени първите 50% от общата стойност на проектите, което даде възможност за стартиране на строително-монтажните работи. Предоставянето на остатъка от необходимия финансов ресурс за довършването им беше заложено в средата на настоящата година в бюджета на МРРБ за 2023 г. През септември т.г. започна подписването на допълнителни споразумения с част от общините за получаване на остатъчните 50% от средства за успешната реализация на проектите. В момента тече последният етап от подписването на споразуменията и с останалите общини. С приключването на процеса до дни всички общински обекти от одобрения от Министерския съвет списък получават 100% от планираното финансиране.

Реализирането на проектите ще осигури по-добри условия за живот на гражданите в десетки населени места.

Осигуряването на необходимите средства е част от държавната политика за благоустрояването им.

 

Димитър Бръчков, кмет на Петрич

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK