Наградиха най-добрите в леката атлетика у нас

Снимка: БТА

Победители са Божидар Саръбоюков и Пламена Миткова

Божидар Саръбоюков и Пламена Миткова получиха отличията си за "Атлет и атлетка на България" за 2023 година, съобщава БНР.

Двамата бяха наградени на церемония в столичен хотел, като получиха призовете си от зам.-министъра на младежта и спорта Даниела Дашева и президента на Българската федерация по лека атлетика Иван Колев.

През миналата година 19-годишният Саръбоюков подобри на няколко пъти националния рекорд на България в скока на дължина, след като направи пет опита от над осем метра. Най-забележителното му постижение бе на европейското първенство за юноши и девойки до 20 години в Йерусалим, където постигна 8,22 метра, които го оставиха със сребърен медал. Преди това той бе записал и четвърто място на европейското първенство в зала за мъже и жени в Истанбул, където записа 7,97 метра.

19-годишната Миткова направи дебюта си при жените на голямо състезание през 2023 година с участие в скока на дължина на европейското първенство в зала в началото на годината.

На шампионата в Йерусалим тя също като Саръбоюков завоюва сребърен медал. През май месец на турнира в София "Нови звезди" пловдивчанката направи лично постижение от 6,54 метра.

По време на церемонията бяха отличени и треньорите на двамата победители - Димитър Карамфилов на Саръбоюков, както и Ивайло Русенов на Миткова. 

Българската федерация по лека атлетика представи и новото си лого по повод 100-годишнината на Царицата на спортовете в България.

Останалите наградени по време на церемонията бяха медалистите от европейското първенство за юноши и девойки Лъчезар Вълчев и Европейския младежки олимпийски фестивал Радина Величкова и Ирен Саръбоюкова. Награди получиха и Деян Димитров и Мария Караиванова, които триумфираха във финалите на веригата "А1 Атлетика за младежи".

В началото на церемонията президентът на Европейската атлетика Добромир Карамаринов връчи специален плакет на главния редактор на списание "Атлетика" Антон Бонов по повод 25 години от излизането на първия брой на изданието.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK