Деца участваха в пленер „По стъпките на Майстора“

Снимки: НЧ „Пробуждане-2022“ - с. Шипочано

Пленерът е организиран от читалището в с. Шипочано

Детски пленер „По стъпките на Майстора“ бе организиран от читалище „Пробуждане-2022“ с. Шипочано в двата дни, 8-9 юли от 10:30 сутринта на един от селските ридове, в парк „Панорамата“.

Идеята е на председателя на читалището, д-р Ирина Йовчева, която поясни на присъстващите деца, че известният художник Владимир Димитров – Майстора е гостувал в Шипочано и е рисувал пейзажи. Минавайки покрай малките (тогава) деца, ги черпил със захарчета. Сега те разказват тази история с носталгия по детската си възраст, бидейки на над 85 г.

Съдействие на читалището в Шипочано оказа и известният местен художник – Владислав Веселинов, чието ателие е в съседство в парк „Панорамата“.  А известната художничка и иконописец Бианка Ненова, с галерия в Кюстендил, подобно на Майстора си купува къща на село, в Шишковци, за да твори.

А Шипочано се намира на другия бряг на река Струма, срещу село Шишковци. Един от художниците, творял в с. Раждавица и рисувал много пейзажи от района – Васил Пешев, приживе е направил на д-р Йовчева подарък – картина с летен пейзаж край Струма, която тя показа на гостуващите за пленера деца. Тя им разказа историята на картината и поясни за материалите, с които е направено творението на изкуството.

Едно от гостуващите деца – Кристиян Роглев (11 г.) с гордост сподели, че Владимир Димитров – Майстора е рисувал неговата прабаба от Шишковци и спомена за най-известната картина на Рисувача - както са наричали художника местните селяни от миналия век -  „Мома с ябълки“.

Децата рисуваха пейзаж от панорамна гледка към р. Струма и Осоговската планина. Вдъхновени, те изпълниха белия лист с цветна хармония, така както я усещат, ползвайки маслени пастели или цветни моливи.

Най-смелият да покаже своята рисунка бе вторият Кристиян в групата на творците-пленеристи. А малката Кая (5 г.) твореше на свободна тема.

Всички деца поиграха на воля сред природата. Някои се покатериха на дърветата – любимо детско занимание през ваканцията. Всички участници в пленера бяха почерпени с изсушени череши – подарени на читалището от Отдел „Култура и духовно развитие“ – Кюстендил за участието му в „Празника на черешата“ в края на месец юни. Това бе дебют за село Шипочано, след който представителите от читалището се завърнаха с награди: второ място в категорията „Презентационни умения“ и специална награда от г-жа Виолет Вьорлер – за „Изкушения в зебло“ – специалните костюми, с които бях облечени представителите на читалището.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK