Изпълнителят на анаеробната инсталация над Благоевград обеща да спази срока

Снимки: Община Благоевград

Методи Байкушев посети днес строежа на анаеробната инсталация

Кметът на община Благоевград Методи Байкушев посети днес строежа на анаеробната инсталация за разделно събиране на биоразградими отпадъци и се запозна с хода на строителните дейности и степента на готовност на обекта, който трябва да бъде завършен по план до края на декември, съобщават от Общината.

Той разговаря с представители на  фирмата строител и на надзора на обекта относно готовността да бъдат спазени сроковете. Те се ангажираха да положат всички усилия да завършат строителството в срок, за да не бъде санкционирана Общината.  

Съоръжението ще бъде с капацитет близо 16 000 тона годишно и ще обслужва 100 000 жители на общините Благоевград, Симитли, Бобошево, Кочериново и Рила.

Инсталацията се изгражда с финансиране от Оперативна програма „Околна среда“ по договор, сключен от Община Благоевград през 2018 г. Проектът е на стойност 36,4 млн. лв., от които 30.2 млн. лв. са европейски средства. Срокът за приключване на дейностите по проекта изтича в края на тази година. Както вече съобщихме, предстоят неотложни плащания за изпълнени строителни дейности в размер на 10 милиона лева, които не са налични по сметките на Общината.

В търсене на решение на финансовите проблеми кметът Байкушев вчера се срещна с финансовия министър, предстои среща и с министъра на околната среда и водите.

ИНФОМРЕЖА припомня, че на пресконференция в началото на седмицата, бившият кмет – Илко Стоянов, предупреди, че сроковете за завършването на проекти, сред които и инсталацията, пристискат новото ръководство.

Пред журналисти, Байкушев каза, че е притеснен за реализацията на проекта при село Бучино.

Ако той не стане говор в срок, Общината ще търпи санкции от над 9 млн. лв.

Анаеробната инсталация бе стартирана през 2018 по времето на кабинета „Камбитов“.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK