БСП към управляващите: Най-накрая признахте за мигрантския проблем в България

Снимка: БСП

БСП от години настоява за засилване охраната по границата и увеличаване щата на МВР

„БСП ще подкрепи промените в Закона за МВР по няколко причини: Първо, защото това е една теза, която от БСП сме застъпвали не само сега, но и през годините – за необходимостта от засилване охраната на границата, за подсилване на щата на ГД „Гранична полиция“ и подобряване материалното състояние на тези служители, които работят по границата“.

Това заяви от парламентарната трибуна народният представител от „БСП за България“ Иван Иванов.

По думите му приемането на този законопроект ще доведе до по-сериозно, по-активно и по-резултатно охраняване на външната граница на България с Р. Турция, където са основните проблеми: „Проблеми с незаконната миграция - от една страна заради некачественото преградно съоръжение, защото ние продължаваме да твърдим, че това съоръжение не работи. Именно това е причината и в София и навсякъде из страната свободно да се движат мигранти“, подчерта народният представител от БСП.

На второ място той посочи, че това ще облекчи до голяма степен униформените служители на МВР, които ги командироват всяка година при необходимост или при възникване на спешни ситуации. Което пък оголва населените места в страната откъм охрана. „Да припомня и случаите, когато тези командировани служители, неподготвени, недобре екипирани, ходеха на границата, строяха си палатки, за да има къде да спят, купуваха си кубинки, палеха си огньове, за да се стоплят – сега ще се въведе някакъв ред“, добави Иван Иванов.

Социалистът припомни: „Отдавна от БСП говорим, че тези 1260 души са крайно необходими, за да има едно нормално изпълнение на ангажиментите на МВР, които са му възложени по закон, за да охранява външната граница на България и за намаляване на мигрантския поток“.

Иван Иванов подчерта, по думите му - откровеното признание на вносителите от управляващото мнозинство, че има проблем и че той не е от вчера. „Признанието е и в мотивите на този законопроект, и в мотивите на Закона за администрацията – че имаме проблем на границата с безпрецедентен мигрантски натиск, че имаме проблем с центровете за временно настаняване към ДАБ, където не се осъществява необходимия контрол, където има проблеми, където очевидно частните фирми не се справят и трябва да се вземат мерки“, заяви Иван Иванов.

„Защото, единственият нормален начин да се осъществи опазване на обществения ред, това е да стане със служители на МВР, които са подготвени за такива ситуации, които няма да допуснат в никакъв случай ескалация на напрежението, няма да допуснат криминални прояви – както от страна на лицата, настанени в центровете, така и от страна на български граждани, които по една или друга причина искат да изразят своето недоволство от наличието на мигранти в тези центрове или от свободното им придвижване“, посочи народният представител от БСП.

Иван Иванов беше категоричен, че законът е необходим, дори е закъснял, но по-добре късно отколкото никога да се приемат тези разпоредби. „Добре е, че от управляващото мнозинство са разбрали необходимостта от това нещо.  Не приемаме тезата, че в бюджета няма пари – на всички е ясно, че това няма да натовари държавния бюджет за 2024 г, защото след приемането на закона има срокове, в които МВР, ГД „Гранична полиция“ трябва да обяви необходимите конкурси, да подготви служителите и евентуално за бюджета за 2025 г. да бъдат предвидени тези средства“, заяви Иван Иванов и призова за подкрепа на законопроекта:

„Най-малкото, за да има сигурност по нашата граница и в същото време служителите да не се командироват на границата за сметка на сигурността в малките населени места в страната“, аргументира призива си социалистът.

„Давате пример с Европа. Европа, чиито лидери се провалиха. Европа, заради чиито бивши лидери имаме проблем тук. Заради това, че някои от тези европейски лидери, които пък някои лидери на български партии ги слушаха и се прегръщаха и целуваха с тях – казваха на бежанците: "Идвайте!" Защото винаги съм казвал от тази трибуна и пак ще кажа: Европа - това е България. И ние като български политици трябва да гледаме какво се случва в България. Трябва да го гледаме и заради външната политика“.

Това заяви зам.-председателят на „БСП за България“ Иван Ченчев по време на дебата по предложените промени и проблемите с бежанските центрове.

И добави: „Ние от „БСП за България“ искаме тези лидери на Европа да си ходят. Някои от тях си отидоха. Европа скоро ще има други лидери и ще тръгне в друга посока. Слушайте европейските анализатори. Не ни давайте примери с Европа“.

Иван Ченчев се обърна към управляващите: „Прехвърляте си вината едни на други – кой какво е наследил и после забъркал с бежанските центрове. Всичките сте виновни – вие управлявате в момента. И се договаряте пак да управлявате. Ето това е опасното“, заключи социалистът. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK