Нови случаи на кюклюш в Пловдив и Карлово

Снимка: Infomreja.bg

Голяма част от заболелите са в ученическа възраст

16 са регистрираните случаи на коклюш в Пловдив и областта до момента. Само за два дни от началото на седмицата има потвърдени 5 нови заразени с коклюш. Единият от тях е на 15-годишно дете от Карлово, а останалите четири в Пловдив, съобщи доктор Таня Учорджиева, началник на отдел "Противоепидемичен контрол" към РЗИ-Пловдив, пише БНР.

В Карлово ученик от 10 клас в училище "Васил Левски" е с коклюш, като класът беше поставен под карантина. "За кратко заразеният ученик е бил хоспитализиран в Инфекциозното отделение. Детето е било добре, но е прието в болницата за наблюдение, а вчера е изписано в добро състояние. То е било имунизирано за коклюш“, обясни доктор Учорджиева.

Голяма част от заболелите са в ученическа възраст. Засега заразените бебета са малко. Има един потвърден случай на бебе на възраст година и 9 месеца, което беше хоспитализирано с пневмония в УМБАЛ "Пловдив". При останалите заболяването протича леко.

За да се избегне бум на заболелите от коклюш, трябва да се избягват много контакти по време на празничните дни, заяви още доктор Учорджиева.

"Най-вече трябва да се избягват контактите с бебетата, защото при тях заболяването би протекло най-тежко", коментира началникът на отдел "Противоепидемичен контрол" към РЗИ-Пловдив.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK

//