Протест във втория по големина град в Куба на фона на режим на тока и недостиг на храна

Президентът на Куба Мигел Диас - Канел Снимка: 24 часа

Президентът на Куба заяви, че „терористи“ от САЩ се опитват да подклаждат вълнения

Стотици хора протестираха в неделя вечерта във втория по големина град в Куба – Сантяго, предаде агенция Ройтерс. Протестиращите скандираха „ток и храна“, показват видеа, публикувани в социалните мрежи, след като режимът на тока в много от кубинските провинции достигна 18 часа дневно или повече.

Президентът на Куба Мигел Диас-Канел призова за „атмосфера на спокойствие и мир“.

През последните седмици напрежението в карибската държава нарасна поради все по-остър недостиг на храна, гориво и лекарства, отбелязва Ройтерс.

Президентът потвърди протеста в социалната платформа Екс.

"Няколко души са изразили недоволството си от положението с електроснабдяването и разпределението на храната," написа Диас-Канел в Екс и допълни, че „партията, държавата и правителството се грижат за оплакванията, изслушват, водят диалог и обясняват многобройните усилия, които се полагат за подобряване на положението, винаги в атмосфера на спокойствие и мир".

Президентът на Куба заяви още, че „терористи“ от САЩ се опитват да подклаждат нови вълнения.

"От този контекст ще се възползват враговете на революцията за дестабилизиращи цели", заяви Диас-Канел в Екс.

Държавна медия съобщи в социалните мрежи, че полицията е пристигнала в Сантяго, за да „предотврати насилие“.

Протестите в Куба са изключително редки, но започнаха да се появяват през последните години на фона на икономическа криза на острова. Конституцията на страната от 2019 г. предоставя на кубинците право да протестират, но закон, който по-конкретно дефинира това право, е блокиран в законодателния орган.

Правозащитни групи, ЕС и САЩ критикуваха реакцията на властите в Куба на протестите на 11 юли 2021 г., които бяха най-големите от революцията на Фидел Кастро през 1959 г. насам.

Правителството на Куба заяви, че хвърлените в затвора са виновни за нападение, вандализъм и предизвикване на размирици. /БТА/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK