С горящи факли и склонени глави: Благоевградчани отдадоха почит към подвига на Левски

Снимки: Община Благоевград

В церемонията участие взеха военнослужещи от 3-ти механизиран батальон - Благоевград

В 18 часа днес на площад "Васил Левски" в Благоевград се състоя факелно бдение и церемония по полагане на цветя пред бюст-паметника на Апостола на свободата.

С горящи факли и склонени глави присъстващите отдадоха почит към подвига на най-славния български национален герой, съобщават от пресцентъра на Общината.

В памет на Дякона заместник-кметът по култура, спорт и туризъм Станислав Кимчев прочете откъс от книгата на Стефан Цанев "Български хроники".

Цветя пред бюст-паметника на Левски поднесоха кметът на община Благоевград Методи Байкушев, Областният управител Мария Димова, председателят на Общински съвет Радослав Тасков, командирът на 3-то бригадно командване Кирил Спаневиков, ректорът на Югозападен университет "Неофит Рилски" проф. Николай Марин, представители на храм "Въведение Богородично", представители на ОД на МВР-Благоевград, Регионален исторически музей - Благоевград, Регионална библиотека "Димитър Талев", представители на политически партии, учители и ученици, граждани и общественици.

В церемонията участие взеха военнослужещи от 3-ти механизиран батальон - Благоевград, от състава на 3-то бригадно командване, РК „Традиция“ и Биг Бенд – Благоевград.

Васил Иванов Кунчев - Левски е роден на 18 юли 1837 година в град Карлово. Той е идеолог и организатор на българската революционна организация.

Левски преобърща времето и го прави свое, доказвайки пред света, че българинът носи у себе си жаждата за свобода и справедливост.

Апостолът на свободата, който отдаде живота си за освобождението на България от духовна и физическа тирания.

„Каквото съм правил, в полза народу е", са едни от последните му думи преди да бъде обесен на 18 февруари 1873 година в близост до центъра на днешна София.

Редица творци са посветили труда си на делото и живота на Апостола, за да помним силата, волята и саможертвата му. В негова памет Христо Ботев ни завещава стихотворението "Обесването на Васил Левски".

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK