Мащабен протест блокира Е79! От АПИ спират движението към столицата в двете ленти

Снимка: Infomreja.bg

Мащабен протест, който ще блокира Е79 ще проведат жителите на с. Владая, с. Драгичево, с. Мърчаево, с. Рударци, с. Кладница и градовете Перник, Радомир, Кюстендил, Дупница и Благоевград.

Причината е, че от АПИ на 01.07.2019 г. спират реверсивното движение, което всяка сутрин се извършва чрез поставяне на конуси, които осигуряват движението посока гр. София в две ленти.

За разрешаването на проблема бяха проведени множество разговори от Инициативните комитети на селата Владая и Драгичево, кметовете на селата Драгичево и Рударци, както и представители на администрацията от Перник от една страна и ръководители на МРРБ, АПИ, Столична община и СДВР-КАТ от друга страна.

В крайна сметка беше въведена реверсивна организация на движението в участъка Княжево – Владая от главен път Е79 с идеята през това време да бъдат изготвени проектите за постоянна реверсивна организация на движението в пиковите часове, регулирана и контролирана от светофарни уредби и подходяща пътна маркировка.

Дни преди приключване на тестовия период и далеч преди да са известни официалните резултати безспорен факт е изключително удачната форма на организация на движението, която адресира подобряване на пропускателната способност на участъка от път Е79 между кв. Княжево и с. Владая в посока гр. София.

Реверсивното движение на практика е най-бързото и ефективно решение и това беше категорично доказано през този период.

„Най-голямата грешка би било изоставянето на подобна мярка и липсата на продължение и надграждане чрез постоянна реверсивна организация на движението.

Важно е да отбележим, че също така в рамките на този проект се очакваше да бъде решен и проблемът на жителите на с. Драгичево, на които им бе обещано, че ще бъде проектиран и изграден светофар на северния изход на селото“, посочиха от Инициативния комитет в Драгичево.

По техни думи на 19.06.2019 г. е проведена среща в МРРБ с главния секретар на Министерството и началника на кабинета на Министъра.

„Бяха изложени проблемите по пътя София-Перник и настоявахме временната реверсивна организация на движението да бъде продължена за период от още 6 месеца или до окончателното реализиране на проекта за постоянна система за реверсивно движение.

Лично главният секретар на МРРБ днес ни информира, че при проведени разговори на МРРБ и АПИ с кмета на район Витоша Теодор Петков, последният категорично се е противопоставил не само на проектите за въвеждането на постоянна организация, но дори и за временното й продължаване с още 6 месеца.

Резултатът е, че сега се противопоставят гражданите от Владая на онези от Княжево и в частност от Мала кория, тъй като кметът Петков заявил, че причината да бъде против реверсивното движение, е недоволството на жителите на Мала кория и е информирал МРРБ и АПИ, че ако реверсивното движение продължи те щели да организират протест", съобщават още от Инициативния комитет.

В тази връзка се организира мащабен протест на Е79, който ще се проведе в неделя /30 юни/ от 17 ч.

Недоволството ще продължи и през следващата седмица, когато вече няма да има реверсивно движение.

Протестите са с две категорични искания: изграждане на постоянна система за реверсивна организация на движението и отваряне на северният изход на с. Драгичево посока гр. София.

 

Снимка: БГНЕС

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2
loading...