На секретен брифинг Зеленски информира US сенатори за хода на войната

Снимка: ЕРА/БГНЕС

От Белия дом предупреждават: До края на годината САЩ ще изчерпят финансирането за Украйна

Лидерът на мнозинството в Сената Чък Шумър подкрепи първото процедурно гласуване на допълнителен пакет от $106 милиарда по настояване на  президента Джо Байдън за изпращане на помощ на Украйна, Израел, азиатско-тихоокеанските страни и за хуманитарни цели в Газа, пише БНР.

Налице обаче е нарастващ скептицизъм, че това ще стане. Преговорите относно пакета за сигурност на границата се провалиха в почивните дни , тъй като републиканците настояваха за разпоредби, с които демократите  не са съгласни.

В писмо до лидерите на Камарата на представителите и Сената от Белия дом предупредиха, че до края на годината САЩ ще изчерпят финансирането си за изпращане на оръжия и помощ на Украйна и ако  прекъсне потокът "от американски оръжия и оборудване, това ще  удари Украйна на бойното поле", ще подложи на риск  успехите, които е постигнала, и ще  увеличи вероятността от руски военни победи.

Висши служители на администрацията, включително държавният секретар Антъни Блинкън, министърът на отбраната Лойд Остин и директорът на националното разузнаване Аврил Хейнс, са готови да информират всички сенатори днес за ситуацията в Украйна на класифициран брифинг, на който и Володимир Зеленски трябва да информира сенаторите за хода на военните действия.

Според лидера на мнозинството в Сената Чък Шумър Зеленски ще се обърне към сенаторите, за да може те да чуят директно от него за какво точно ще гласуват.

Шумър подаде заявление в понеделник вечерта за разглеждане на законопроекта, който трябва да съдържа допълнителния пакет чуждестранна помощ. Последните детайли по този пакет все още не са уточнени поради разногласия във връзка с реформи в политиката за  имиграция и предоставяне на убежище с цел да се намали потокът от мигранти на границата между САЩ и Мексико.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK