Шалапатова: Необходим е обществен консенсус за политиките за ранно детско развитие

Снимка: МТСП

Днес полагаме начало на широк обществен диалог, който да начертае приоритетите в тази сфера, обяви социалният министър

„Гласът на децата, родителските общности и всички заинтересовани страни трябва да бъде чут при подготовката на стратегически документ за ранното детско развитие“, каза министърът на и социалната политика Иванка Шалапатова при откриването на първото заседание на  Межуведомствената работна група за планиране и координиране на политиките за ранно детско развитие, създадена със заповед на премиера акад. Николай Денков.

В дискусията участваха министрите на образованието проф. Галин Цоков и на здравеопазването проф. Христо Хинков, заместник-министри, депутати, експерти от заинтересовани институции, представители на родителски организации, съобщават от социалното министерство.

В изказването си министър Шалапатова подчерта необходимостта да има обществен консенсус за визията за ранното детско развитие. Според нея е необходимо всички участници в процеса да имат усещане за споделено авторство и да виждат доказателства, че техните предложения са взети под внимание.

„Днес полагаме начало на широк обществен диалог, който да начертае приоритетите в тази сфера. Имаме политическа воля в лицето на народните представители. Целият Министерски съвет е съпричастен към каузата да има адекватна политика в тази област. Това е изключително добър момент България да се нареди сред страните, които имат стратегия, визия и конкретни мерки за ранното детско развитие“, отбеляза министърът на труда и социалната политика. И обърна внимание на необходимостта с бюджетната процедура за 2024 г. да се осигури финансова обезпеченост за изпълнението на приоритетните мерки.

„Ранното детско развитие е най-важният период от развитието на човека. Ако ние предлагаме и прилагаме цялостни мерки в подкрепа на децата, полагаме основни за тяхното пълноценно развитие в училище, реализацията им като млади хора на пазара на труда и активни участници в обществото“, заяви министър Иванка Шалапатова.

Тя припомни, че данните за детското благосъстояние и сегашното качество на държавната политика в подкрепа на семействата са тревожни. „Залагането на адекватни мерки за ранно детско развитие могат да преобърнат тези тенденции. Усилията на Министерството на труда и социалната политика са насочени към адекватни и обхватни политики за подкрепа на семейството и намаляване на децата, които живеят в бедност и социална изолация“, добави министър Шалапатова.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK