Премиерът на Хаити подаде оставка

Ариел Анри Снимка: БТА

В момента Ариел Анри се намира в Пуерто Рико

Министър-председателят на Хаити Ариел Анри се съгласи да подаде оставка. Съобщението беше направено от председателя на Карибската общност и президент на Гвиана Мохамед Ирфан Али след среща в Ямайка, посветена на кризата в Хаити.

Регионалните лидери се срещнаха вчера в Ямайка, за да обсъдят политически преход в Хаити. В срещата взеха участие също представители на ООН, Франция и САЩ.

В момента Ариел Анри се намира в Пуерто Рико, след като беше възпрепятстван от въоръжени банди да се върне у дома. Той е начело на страната от убийството на бившия президент Жовенел Моиз през юли 2021 г.

В карибската страна не са произвеждани избори от 2016 г. Мандатът на Анри, който бе назначен от покойния президент Моиз, изтече в началото на миналия месец. Тежко въоръжени банди контролират улиците на столицата на Хаити Порт о Пренс през последните дни, с настояване за оставката на премиера. Насилието създава нестабилна ситуация за жителите на Хаити и са необходими спешни действия както по отношение на политиката, така и на сигурността, подчерта американският държавен секретар Антъни Блинкън.

По думите му Съединените щати ще предоставят 100 милиона долара за бъдещата мултинационална мисия по сигурността в Хаити, както и 33 милиона за хуманитарна помощ. По-рано канадският премиер Джъстин Трюдо обеща 91 милиона долара финансова подкрепа. /БНР/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK