ВиК-Благоевград, спечели приз за най-иновативна пречиствателна станция

Снимки: ВиК-Благоевград

"Водоснабдяване и Канализация" - Благоевград, спечели авторитетния приз "Най-иновативна станция" в конкурса "Най-добра пречиствателна станция за отпадъчни води в България", организиран от Българската асоцияция по водите (БАВ).

Идеята на конкурса е да разбере кои технологии на пречистване са най-ефективни, както и какво би направило работата на една пречиствателна станция приятно и удовлетворяващо занимание.

Оценяването е извършено от реномирано жури в състав – Илияна Тодорова, Директор на Дирекция „Управление на водите“, МОСВ; доц. д-р инж. Ирина Костова- Декан на Хидротехнически факултет, УАСГ; инж. Иван Иванов- Председател на БАВ; проф. д-р инж. Богдана Куманова- ХТМУ.

По данни от предишния програмен период на Оперативна програма „Околна среда“ 2007-2013 в България са изградени 34 нови ПСОВ и реконструирани 16 броя. Към 2016-та година спрямо информация от Националния статистически институт в страната има 174 действащи ПСОВ, като по новата Оперативна програма „Околна среда“ 2014-2020 предстои реконструкцията на 15 и изграждане на 3 нови ПСОВ.

В отговор на европейските изисквания бяха построени и реновирани много станции, но при техните изпълнения и експлоатация се срещат различни предизвикателства. Всички ангажирани в процеса на проектиране, изпълнение и експлоатация полагат необходимите усилия, за да преодолеят тези предизвикателства и резултатите са позитивни, но някои са по-успешни от останалите.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK