Денков съди Делян Добрев, заради "хранилката Лукойл"

Снимка: Infomreja.bg

Денков съобщи, че задейства дело

Премиерът акад. Николай Денков ще се обърне към съда заради разпространяваните слухове, че той и други министри и депутати са „на хранилка на „Лукойл““ и получават милиони за всеки месец, в който рафинерията преработва руски петрол. „Завеждам директно дело срещу хората, които твърдят такива неща. Това вече съм го решил“, категоричен беше министър-председателят пред журналисти.

Акад. Денков отрече да е посочвал конкретни суми, които „Лукойл“ трябва да внесе в държавния бюджет като данък свръхпечалба: „Голяма част от информацията, която беше предоставена от други участници (в лидерската среща за дерогацията миналия понеделник), всъщност е по-скоро дезинформация“, уточни премиерът.

Посоченият в публичното пространство срок от една седмица за изплащане на данъците на рафинерията също е неверен, съобщават от Правителствената информационна служба. „Лукойл“ се е ангажирал дължимите суми да бъдат изплатени до края на годината, както е предвидено в законодателството. „Знам, че има очаквания, но правителството и аз лично трябва да спазваме законите. „Лукойл“ пое ангажимента да изпълни законите така, както са заложени в момента. Това, че някой е направил „калпави“ закони, не означава, че ние трябва да нарушим закона, за да изпълним нечии желания“, заяви акад. Денков. По думите му упреците, че правителството не е събрало данъците от „Лукойл“, идват от хора, които по този начин се опитват да скрият, че са приели законови текстове, съгласно които това не може да се случи.

Опитите за ескалация по темата създават два риска, подчерта премиерът. При рязко прекратяване на дерогацията рафинерията би останала без суровина, тъй като няма как да се осигури неруски нефт в рамките на седем или 10 дни. При въвеждането на междинен срок от 30 дни „Лукойл“ може да заплаши с вдигане на цените, за да създаде проблеми на България.

„Именно затова на базата на докладите и на министерствата, и на службите за сигурност беше подготвен график, който не наведнъж, а поетапно да премахва руския нефт“, обясни акад. Денков. Това ще даде време да се сключат дългосрочни договори, с които рафинерията да си осигури запас от неруски петрол. „По този начин ще сме сигурни, че няма да има напрежение на пазара на горива в България“, допълни министър-председателят.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK