ЕК очаква от България истински разследвания и съдебни процеси

Снимка: БГНЕС

Комисарят по правосъдие Дидие Рейндерс иска по-голяма прозрачност за собствеността на медиите

Еврокомисарят по правосъдие Дидие Рейндерс ни поздрави, че е отпаднал механизмът за сътрудничество и оценка. Това стана на заседанието на комисията по европейските въпроси в парламента, където той проведе дискусия с депутатите относно представяне на Доклада на Европейската комисия (ЕК) за върховенство на закона за 2023 г., съобщава news.bg.

Полезен диалог с България по отношение на върховенството на закона отчете еврокомисарят, но поиска допълнителни стъпки за независимост на съдебната система. България е поела ангажименти за борба с корупцията и трябва да ги изпълни, по думите му. ЕК очаква от нас истински разследвания и съдебни процеси.

По-голяма прозрачност за собствеността на медиите поиска още еврокомисарят. Освен това той препоръчва държавните средства за реклама да бъдат разпределяни през различни медии.

Помощта за Украйна трябва да продължи, според Дидие Рейндерс.

Екатерина Захариева от ГЕРБ даде уверение, че партията й ще направи всичко възможно военните престъпници, виновни за войната в Украйна, да получат справедливо наказание.

В Антикорупционната комисия да се назначат независими лица с нужната експертиза, препоръча еврокомисарят, помолен за съвет от Кирил Петков. Иначе от коментара му стана ясно още, че не може бързо след законодателните изменения да има видими резултати в правораздаването.

Върховенството на закона трябва да бъде приоритет според еврокомисаря.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK