Условна присъда за председател на фондация, укрил данъци за над 120 хил. лв.

Снимка: Infomreja.bg

Съдът осъжда Д. А. да плати разноските по делото, в размер на 1 580 лева

С присъда, Окръжен съд – Кюстендил призна подсъдим - Д. А., председател на фондация, за виновен в избягване установяването и плащането на данъчни задължения в особено големи размери. Подсъдимият призна всички факти и обстоятелства от Обвинителния акт, внесен от Окръжна прокуратура - Кюстендил и делото се гледа по реда на съкратеното съдебно следствие, без разпит на свидетели и вещи лица, като определеното наказание се намалява с една трета.

Окръжен съд – Кюстендил признава подсъдимия Д. А., неосъждан към момента, за виновен в това, че като председател, управляващ и представляващ фондация „О…“, със седалище - гр.Кюстендил, при условията на продължавано престъпление, за времето от 01.01.2015г. до 30.06.2022г. в гр.Кюстендил е избегнал установяването и плащането на данъчни задължения (корпоративен данък по чл.5, ал.1 ЗКПО) в особено големи размери - 120 288, 84 лева, формирани от съвкупността им за осем данъчни периода (финансовите календарни години от 2014г. до 2021г.), за фондация „О…“, като не е подал пред ТД на НАП – София, офис Кюстендил годишни данъчни декларации по чл.92 ЗКПО относно данъчния финансов резултат, респ. данъчната печалба и дължимия корпоративен данък от фондацията за горепосочените осем данъчни периоди - престъпление по чл.255, ал.3 във връзка с ал.1, т.1, вр. с чл.26, ал.1 НК.

На това основание и при условията на чл.58а, ал.1 НК, съдът му налага наказание „лишаване от свобода“ за срок от 2 години, изпълнението на което се отлага за изпитателен срок от 4 години. Съдът осъжда Д. А. да плати разноските по делото, в размер на 1 580 лева.

Присъдата подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд - София в 15-дневен срок от днес.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK