Училището в село Корница дава на своите възпитаници успешен старт в живота

Снимка: Infomreja.bg

В него има синхрон между традиции и новости в образователното дело

Годината е 1912. За жителите на Корница тя бележи не само началото на свободния живот, но и началото на образователното дело в селото, създава се училище, което вече 111 години носи името на народния будител, възрожденеца Паисий Хилендарски.

Днес красивата сграда на училището с нищо не напомня за своята възраст. Основно ремонтирана по ОП „ Регионално развитие“ със съдействието на община Гоце Делчев, тя предлага чудесни условия за учене, спорт и извънкласни дейности. Силно впечатление правят широките слънчеви коридори, изпълнени със зеленина, съвременно оборудваните класни стаи, всяка с интерактивна дъска и мултимедиен проектор, модерният компютърен кабинет и този по физика и химия, новият физкултурен салон, свързан с основната сграда чрез топла връзка…

„Предстои ни да представим в МОН концепция за STEM център. Ще получим около 180 000 лева, с които материалната база на училището ще стане още по-богата, отговаряща на всички съвременни изисквания“, казва директорът на училището Юсеин Бялк.

През 2017 година основното училище в Корница става обединено, в него могат да се обучават ученици до 10 клас в специалност Оперативно счетоводство. За съжаление, и тук се появява проблем, характерен и за други обединени училища. Разбрали, че след завършване на първи гимназиален етап няма да могат да избират допълнителни профили, които да им помогнат за бъдеща реализация, учениците предпочитат да се възползват от възможността за избор след получаване на диплома за основно образование. Затова прием след седми клас не може да се осъществи.

Към момента в Корница се обучават 106 ученици от първи до седми клас, всеки с по една паралелка. Сформирани са 4 групи за целодневна организация на учебния ден.

„Най-голямото ми притеснение е, че учениците намаляват“, споделя с болка директорът.

А кадровият състав на училището, който включва 16 педагогически специалисти, е на високо ниво. Двама от учителите имат първа ПКС, трима – втора, останалите също повишават квалификацията си. Всички влагат старание в подготовката на децата и резултатите са налице. В олимпиадите по различните предмети участват около 40% от учениците. Тази година на областен кръг ще се явят 17 представители на училището. Учениците от началния курс масово се включват в олимпиадата „Знам и мога“, като най-добрите защитават авторитета на учебното заведение и на областно ниво. Много точки печелят и на състезанието по английски език Spelling Bee.

„Традиционно резултатите на нашите ученици от областните олимпиади са едни от най-високите в общината“, доволен е господин Бялк.

Характерно за училището е и участието в много проекти. През миналата учебна година работата по проект „Подкрепа за успех“ е помогнала на ученици от началния и от прогимназиалния етап, които са срещали затруднения по БЕЛ и математика, да ги преодолеят. Продължават дейностите по проект „Образование в утрешния ден“ с направление ИКТ. Благодарение на тези дейности училището е получило голям интерактивен дисплей. А по проект „ Равен достъп до училищно образование в условията на кризи“ материалната база се е обогатила с 18 лаптопа и 9 таблета. Безплатният интернет и електронните дневници са по НП „ Информационни и комуникационни технологии в системата на предучилищното и училищното образование“.

Също по национална програма социален работник помага на деца, които не посещават редовно учебните занятия и имат проблеми с усвояването на материала. Постепенно те променят поведението си и постигнат добри резултати. От съществено значение е и работата на специалиста с родителите. Както той, така и целият педагогически колектив гледат на родителите като на партньори в своята дейност.

През тази учебна година  по НП „Заедно в изкуствата и спорта“ в училището е създаден клуб по волейбол. С него възможностите за извънкласни дейности се увеличават. Много ученици се изявяват в клубовете „Занимателна математика“, „Четене и писане“, „Магията на танца“. Членовете на клуб „Човекът и природата“ изучават забележителностите на региона, интересуват се и от въпроси, свързани с опазване на околната среда. Те поддържат много добри взаимоотношения с Национален парк „Пирин“, изработват табла, участват в засаждане на дръвчета. По повод Деня на Земята изработват дрехи от рециклирани материали.

В ОбУ "Свети Паисий Хилендарски" - село Корница, традициите са здраво свързани с тенденциите в модерното образование. Затова то дава на своите възпитаници успешен старт в живота.

 

Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK