САЩ заплашиха да държат Китай отговорен при напредък на Русия в Украйна

Снимка: iStock

Китай многократно е заплашван със санкции, ако предприеме по-съществени действия в подкрепа на Русия

Съединените щати предупредиха, че ще държат Китай отговорен, ако Русия завоюва още територии в Украйна, съобщава "Франс прес", цитирана от news.bg.

Предупреждението бе отправено, след като Пекин поднови обещанията си за сътрудничество по време на посещение на руския първи дипломат.

Кърт Кембъл, заместник държавен секретар, отдавна свързан с политиката на правителството на САЩ към Азия, заяви, че за САЩ поддържането на мира и стабилността в Европа е "най-важната ни мисия в исторически план".

В момент, когато Москва подновява офанзивата си в Украйна на фона на безизходица в Конгреса на САЩ относно одобряването на повече оръжия за Киев, Кембъл предупреди, че руските териториални завоевания могат да "променят баланса на силите в Европа по начини, които са, честно казано, неприемливи".

"Заявихме директно на Пекин, че ако това продължи, ще окаже влияние върху отношенията между САЩ и Китай. Няма просто да стоим и да твърдим, че всичко е наред", категоричен бе Кембъл.

"Ние ще гледаме на това като на обединен набор от дейности, подкрепяни от Китай, но също и от Северна Корея. Това е в противоречие с нашите интереси", подчерта той пред Националния комитет за отношенията между САЩ и Китай.

Думите на Кембъл бяха във връзка с вчерашното посещение на руския външен министър Сергей Лавров в Китай, по време на което президентът Си Дзинпин заяви, че Пекин е готов да засили координацията.

По думи на Кембъл администрацията на президента Джо Байдън е предупредила китайските служители предварително за разузнавателна информация, показваща, че руският президент Владимир Путин ще нареди нахлуване в Украйна през февруари 2022 г.

"Не съм сигурен, че ни повярваха напълно или може би са си помислили, че ще бъде нещо по-дребно, а не цялостен ход и натиск", отбеляза Кембъл.

Той посочи, че Китай е бил разтревожен да види неуспехите на Русия в началото и се е заел с възстановяването на "цяло разнообразие от способности" за Москва.

"Първоначално това беше отбранително усилие. Те не искаха смяна на режима", уточни Кембъл.

Повече от две години по-късно обаче "Русия е почти напълно преоборудвана и вече представлява значителна заплаха за Украйна и за околния регион", допълни той.

Съединените щати многократно са заплашвали със санкции, ако Китай предприеме пи-съществени действия в подкрепа на Русия. 

Американски служители твърдят, че Москва все повече се обръща към оръжия от Северна Корея и Иран - и двете под тежки санкции - за да поддържа войната си в Украйна.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK