Празник на баницата в село Баница

Снимка: Infomreja.bg

20 години от старта на тази вкусна традиция - юбилеен празник

Едва ли сте виждали толкова много и разнообразни баници на друго място, освен в с. Баница. Това село напълно заслужено носи своето прекрасно име, прочуло се и в чужбина с майсторлъка на своите жени, които са оригинални и изкусни повелителки на баницата.

Баш майсторите на това  вкусно българко изобретение са именно тук. Тази година в Празника на баницата бяха представени над 120 баници - сладки и солени, вити и налагани и с плънки, толкова различни, че е трудно да ги изброим.

Но е интересно да се разбере, че освен с общоприетите продукти, като със сирене, яйца, извара, както и с ябълки, орехи, тиква или зеленолистни зеленчуци - спанак, киселец, лапад, коприва или зеле, за които всички знаем, присъстваха и баници с макарони, фиде, грис, люти чушки, гъби, баница тип пица, с малини, смокини, вълча баница с месо и кайма, червен лук и джанки, пърлено чушле, с които Гърба Ценкова печели години наред приза и много др. с оригиналните хрумвания на баничанки.

Оказа се, че в с. Баница и момчета въртят баници. Организатор на събитието беше НЧ „Светлина 1910”, както и местното ръководство в лицето на  кмета Владимир Вълов, домакин на празника беше Людмил Игнатов, а гости на тържеството бяха народният представител Петя Аврамова и кметът на Враца Калин Каменов, както и бивши жители, пристигнали от чужбина специално за тържеството.

Кметовете на Враца и  на Баница бяха категорични, че от догодина имат намерение да направят традицията в по-голям мащаб. Водещ на това кулинарно чудо беше Радосвета Крумова от Отдел „Култура и духовно развитие“ - Враца , на която кметът Калин Каменов обеща, че догодина и той ще направи баница и ще се включи в надпреварата за приза - най-вкусна и оригинална баница.

Най-тежка беше задачата на журито, което трябваше по регламент да опита всичките 120 баници, за да излъчи победителите. Тази нелека задача имаха председател на журито Маргарита Григорова - преподавател в ПГТР Враца, и членове: Боряна Ангелова и Дима Стоянова - преподавателки в същото  хранително-вкусово училище.

След като двамата кметове и Петя Аврамова поздравиха присъстващите, бяха излъчени победителите. Баниците бяха нарязани - всеки можеше да си вземе кой колкото може да изяде и по негов избор. Извиха се бурни хора и културно-музикална и художествена програма беше представена от местните с песни и танци.

Старт на тържеството дадоха от читалището в с. Оходен, а специален гост беше народният певец Юри Крумов, който е познат от известния Ансамбъл „Пирин“ Благоевград, но е местен, тук от Врачанския регион.

Участие взеха и изпълнители от НЧ „Милин камък” - с. Мраморен - самодейци, които изпъкнаха с „Ганкино хоро”, както и със селско  шопско хоро. От Згориград и Паволче също имаше участници. Всички участници в надпреварата за ядене на баници бяха очаровани от това оригинално тържество, което е единствено в България и им достави интересни идеи и вкусове. Имаше и закъснели, тръгнали от Плевен, и макар изпуснали веселата част, и за тях имаше от вкусните парченца.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK