Президентът Радев: Постигането на мир е възможно само със средствата на дипломацията

Снимка: Президентство, Пресцентър

Президентът е на дипломатически форум в Турция

Независимо колко дълбоки са противоречията и изострени конфликтите в нашия регион, постигането на устойчивото им разрешаване и на мир е възможно само със средствата на дипломацията и възстановяване на диалога. Това заяви президентът Румен Радев пред български журналисти след участие в откриването на третото издание на дипломатическия форум в Анталия по покана на турския си колега Реджеп Тайип Ердоган.

Румен Радев посочи, че балансираното използване на всички възможни средства за възстановяване на диалога е особено важно на фона на растяща ескалацията на напрежението, особено във връзка с войната в Украйна, както и в контекста на тревожните изявления на държавни лидери в последните дни. В никакъв случай не може да взимаме решения, които да доведат до разрастване на този сблъсък и териториално, и по отношение на обхвата и използването на нови оръжия, заяви президентът и отбеляза заплахите за използване на ядрено оръжие.

В рамките на международното събитие българският държавен глава проведе срещи с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган, по чиято покана е в страната, както и с министър-председателя на Унгария Виктор Орбан и с министър-председателя на Молдова Доран Речан.

Задълбочаването на свързаността между България и Турция, разширяването на търговско-икономическия обмен и енергийното сътрудничество бяха обсъдени на срещата на президентите Радев и Ердоган, като тези теми остават приоритетни, както двамата държавни глави бяха договорили на двустранната си среща преди повече от година. Българският държавен глава е поканил турския си колега да посети България през настоящата година, за да се набележат нови възможности за сътрудничество в различни сфери от взаимен интерес. Осъществяването на тази визита зависи от това дали България ще има устойчиво правителство, защото тя е свързана с подготовката на двустранни документи и организацията на участие на бизнеса.

Румен Радев посочи, че целта на разговорите му и с Реджеп Тайип Ердоган, и с Виктор Орбан е била да се възстанови доверието към България като надежден партньор в енергетиката, в търговията и икономиката. „Доверие, върху което беше извършен погром от правителството с т. нар. енергийна вноска. Явно управляващите забравиха срама от тази вноска, която те промушиха в парламента, гласуваха, а след два месеца отмениха, но нашите партньори не са забравили“, допълни президентът.

Румен Радев напомни, че договорът с турската компания „Боташ“ за резервиран капацитет на терминалите за втечнен газ в Турция и свободен достъп до газопреносната мрежа на югоизточната ни съседка е създавал предпоставки България да се превърне във фактор в енергийната сфера и да получава печалби, но тази възможност не е била оползотворена. „Всичко зависи от нивото на амбиции и от наличието на способности и кадърност да можеш да удовлетвориш тези амбиции, а в момента не виждаме нито едното, нито другото“, каза президентът и повдигна въпроса дали някой ще потърси отговорност на управляващите за пропуснатите ползи за България. Президентът даде пример как страната ни е можела да продава втечнен газ на Унгария в резултат на договора с „Боташ“ и на подписания меморандум между „Булгаргаз“ и унгарската „MVM CEEnergy“. След въвеждането на енергийната вноска Унгария вече провежда процедура да сключи договор с „Боташ“.

Във връзка с окончателното отпадане от днес на т.нар. дерогация, която позволяваше България да работи с руски петрол, президентът заяви, че трябва да се вземат мерки, за да не се стигне до скокообразно повишаване на цените на горивата. Той посочи, че съществува икономически риск за такава тенденция предвид и неколкократно повишените такси за преминаване на танкери през „Босфора“ и променените маршрути на доставка.

Президентът проведе днес среща и с молдовския министър-председател Доран Речан, на която заяви подкрепа за европейската интеграция на Молдова, но изрази очакване институциите в страната стриктно да спазват договореностите на най-високо политическо ниво за съхраняването на целостта на Тараклийския район.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK