Общинските съветници от ГЕРБ-Кюстендил, против заплатата на кмета да се увеличава

Снимки: Infomreja.bg

Към настоящия момент няма нито един град, включително областен, в който кметът да получава такова възнаграждение, посочи Михаела Крумова

До настоящия момент са приети 79 законопроекта, някои от тях с особена важност - като поправките в Конституцията. Това отчете по време на пресконференция народният представител от ГЕРБ - СДС Христо Терзийски. Той даде съвместен брифинг заедно с общинския председател на партията в Кюстендил Михаела Крумова, която коментира местни теми, и с областния координатор Даниел Данчев.

Народният представител Терзийски отчете като позитив напредъка със съдебната реформа, което е приветствано от страните в ЕС и се отбелязваше като една от спънките за приемане на България в Шенгенското пространство.

“За мен като изключително важна дейност, която успяхме да осъществим, бе приемането на Бюджет 2024 г. Това, което касае област Кюстендил с приемането му е, че капиталовите разходи надвишават 100 млн. лв. за цялата област”, посочи Терзийски.

Той подчерта, че за Община Кюстендил са предвидени разходи близо 50 млн. лв. “Заслугата за такива високи стойности за капиталови разходи са основно на ПГ на ГЕРБ - СДС и в частност на нашия ръководител г-н Бойко Борисов. Неговият подпис е под предложението, което беше направено между първо и второ четене. По-голямата част: около 46 млн. лв. капиталови разходи са за много важни проекти на Община Кюстендил - ремонта на Езиковата гимназия, ремонта на Художествената галерия, водопроводна канализация и инфраструктурата в с. Соволяно и други. 3 млн. 728 хил. лв. са заделени за проектиране на различни инфраструктурни проекти в града и по селата”, обясни народният представител от ГЕРБ - СДС.

Терзийски подчерта, че подготвените проекти от предишната администрация в Кюстендил, както и в другите общини, са дали възможност сега да се гласуват такива средства за цялата област. Той заяви, че оттук-насетне ролята на администрацията е да работи по най-добрия начин, за да бъдат усвоени тези пари и с тях да се направят хубави неща за жителите на община Кюстендил. Терзийски увери, че през идващия политически сезон от ГЕРБ ще продължат да наблюдават стриктно по какъв начин се усвояват тези средства.

“Във фокуса на вниманието ще бъдат и парите по Плана за възстановяване и устойчивост. Знаете, че над 200 млн. са предвидени за Кюстендилска област, с цел Зелената сделка да бъде придвижена напред”, коментира още Христо Терзийски.

Общинският председател на политическата сила в Кюстендил и съветник в местния парламент, Михаела Крумова благодари на избирателите за гласуваното доверие и припомни, че коалицията е с най-голямата група в ОбС - Кюстендил. “Дали сме толеранс на новото ръководство на Община Кюстендил, за да могат да работят. Подкрепяме всички докладни, които са смислени и в интерес на гражданите на общината”, заяви Крумова.

Тя посочи, че политическата сила и групата в ОбС имат своя позиция по определени въпроси. “Възнаграждението на кмета на Общината е едната тема, с която не сме съгласни. Смятаме, че предлаганият размер от 80% от министерската заплата, е прекалено висок. Към настоящия момент няма нито един град, включително областен, в който кметът да получава такова възнаграждение”, посочи Михаела Крумова.

Тя заяви, че предстои гласуване на Бюджет и там също ще бъдат доста стриктни, взискателни и критични. Относно отпуснатите средства с Бюджета в капиталовите разходи за Община Кюстендил, Крумова също подчерта, че новото ръководство ще трябва да се мобилизира, за да може да реализира готовите проекти и да усвои средствата, както и да подготви проектирането на тези, които предстоят.

Михаела Крумова категорично отрече коментарите, че са против да има увеличение на заплатите на Общинската администрация. “Всеки трябва да получава достойно възнаграждение за труда си и с оглед бюджета, който ще бъде делегиран от държавата, съгласно Закона за държавния бюджет, има реална възможност на служителите на Общинска администрация да им бъдат увеличени заплатите, както и на служителите на общинските предприятия.

Те са пет на брой и са гръбнакът на Община Кюстендил, защото основните дейности се извършват от служителите на общинските предприятия. Само че за тях Общината не получава делегиран бюджет, възнагражденията им и самите предприятия се финансира от местните дейност. В тази връзка пожелавам на новото ръководство да работи здраво, за да може да реализира по-високи приходи от местни дейности, за да могат и тези хора да получават достойни възнаграждения”, заяви Крумова.

По отношение на заплатата на кмета изрази мнение, че и към настоящия момент е достатъчно висока и ако през годината се покажат добри резултати, в края на 2024 г. може да се помисли и за по-високо кметско възнаграждение (заплатата се индексира веднъж годишно декември месец).

“Отворени сме към идеи, взимаме активно участие във всичко, което се случва в града и общината. За това благодаря и на кмета на общината, който съгласува с всички групи от Общинския съвет по-важните теми и проекти, които смята да предприеме. Подкрепяме всичко смислено, но по определи въпроси имаме позиция. Това не означава, че с действията си по някакъв начин ще спъваме работата на Общината, за да няма развитие”, категорична бе Михаела Крумова.

Тя заяви, че не са били съгласни и с новата структура на Общинска администрация и по-специално с петия заместник-кмет и се обоснова защо: “Администрацията през годините е показала, че може да работи с четирима заместници.”

Областният координатор Даниел Данчев от своя страна благодари чрез медиите на всички избиратели, членове и симпатизанти, подкрепили ГЕРБ на местните и парламентарни избори през отиващата си 2023 година.

 

Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK