БАБХ обяви огнище на Инфлуенца А (грип) по птиците

Снимка: economic.bg

Огнището е в обект за отглеждане на патици мюлари в село Стефаново, община Добрич

Вирусът е установен в птицевъден обект за отглеждане на патици мюлари, намиращ се в землището на с. Стефаново, общ. Добричка, обл. Добрич. В животновъдния обект се отглеждат около 9500 броя птици.

Около засегнатия животновъден обект са определени 3-километрова предпазна зона, в която попадат: с. Стефаново и с. Бранище, общ. Добричка, обл. Добрич и 10-километрова наблюдавана зона, в която попадат: гр. Добрич, с. Богдан, с. Плачидол, с. Дончево, с. Опанец, с. Драганово, с. Стожер, с. Соколник, с. Славеево, с. Пчелино, с. Попгригорово, с. Приморци и с. Полковник Свещарово, общ. Добричка, обл. Добрич.

С цел ограничаване на заболяването и недопускане на неговото разпространение, ще се предприемат действия за умъртвяване по хуманен начин на заболелите и контактни птици в обекта. 

Извършва се епизоотично проучване и проследяване на движенията на домашни и други птици, продукти и странични животински продукти, добити от тях, фураж за птици, както и на транспортните средства, свързани с технологичния процес в обекта.

БАБХ напомня, че птичето месо и продукти, добити в обект, в който е установено огнище на Инфлуенца по птиците, не представляват опасност за човешкото здраве.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK