Пендаровски за преговорите с България: Стратегически партньори не бяха на македонска страна

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Президентските избори в Северна Македония ще се проведат на 24 април

Преди три години, когато работихме с всички сили, за да променим френското предложение, имахме трудни спорове със София за запазване на македонския език и идентичност. Опозицията открито саботираше тези усилия. Някои еврокомисари, техни стратегически съюзници, които и тогава, и днес, работят по предизборната си програма, бяха открито на българска страна. В крайна сметка, по само на тях известни причини, призоваха гражданите към бойкот, поради което 130 хиляди македонци в страната и кой знае още колко в диаспората изобщо не се регистрираха.

Това заяви македонският президент Стево Пендаровски, който се бори за преизбиране като кандидат на СДСМ, цитиран от МКД. Той направи изявлението по време на предизборно събитие в Скопие във вторник. 

 "През следващите седмици македонските граждани ще бъдат изправени пред същата дилема, както преди 10 или 20 години, дали да се доверят на квазипатриотите или на онези, които са показали, че знаят как да позиционират Македония и да защитават нейните държавни интереси в един свят, в който големите диктуват правилата", подчерта Пендаровски.

Той обяви, че ако получи доверието и през следващите години продължи да работи на заплата, а не на проценти, ще се отнася еднакво към всички граждани, независимо към кой етнос принадлежат и за коя партия гласуват, ще си сътрудничи с млади хора и той продължи да критикува престъпността и високата корупция на всеки в страната, включително и на онези, които го подкрепяха и гласуваха за него.

Припомняме, че президентските избори ще се проведат на 24 април. Балотаж може да има на 8 май, когато ще се проведат и парламентарни избори.

Кандидатите са 7 - настоящият президент Стево Пендаровски, подкрепен от СДСМ, Стевче Якимовски, подкрепен от ГРОМ, Максим Димитриевски от партията ЗНАМ, Арбен Таравари от албанската опозиционна коалиция Вреди, Биляна Цветковска от "Левица", Буяр Османи от ДСИ и Гордана Силяновска Давкова от ВМРО-ДПМНЕ.

Северна Македония започна преговори за присъединяване към ЕС през 2022 г. За да изпълни изискванията, тя трябва да изпълни определени критерии, включително да промени конституцията си, за да признае българско малцинство, силно оспорван въпрос в страната.

Пендаровски порица остро действията на България относно членството на Северна Македония в Европейския съюз (ЕС). Все пак отправи молба към властите да поддържат добри отношения със съседите, защото е в интерес на Скопие. /news.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK