Кюстендил празнува 146 години свобода!

Снимки: Община Кюстендил

Програмата, посветена на 146-ата годишнина от Освобождението на Кюстендил, ще завърши с тържествен концерт

На 29 януари Кюстендил чества Освобождението си от османско владичество, а този паметен в историята на града ден бе отбелязан с паметно шествие и тържествено поклонение, организирани от Община Кюстендил.

Официалната церемония в днешния ден започна на площад „Велбъжд“, откъдето тръгна паметно шествие, водено от Професионален духов оркестър – Кюстендил, членове на Национално сдружение „Традиция“ от Регионален клуб – Кюстендил и представители на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва.

Шествието премина през бюст-паметника на Ильо Войвода на ул. “Демокрация” и се отправи към паметника на войводата, където бе произнесено тържествено слово.

С полагане на венци и цветя почит към всички, посветили живота и делото си за Освобождаването на Кюстендил и родината отдадоха: кметът на Община Кюстендил инж. Огнян Атанасов, председателят на Общински съвет Димитър Велинов, зам.-кметовете Росица Плачкова, Кристиян Иванчов и Бойко Клечков, евродепутатът Ангел Джамбазки, народните представители Георги Стамов и Димчо Димчев, областният управител инж. Александър Пандурски, зам.-областният управител Мария Зарева, представители на Кюстендилска духовна околия, представители на политически партии, общински съветници и десетки кюстендилци.

Да пазим паметта жива – да помним, знаем, следваме и предаваме на поколенията примера на предците ни: това послание бе отправено с тържественото слово по повод 146-ата годишнина от Освобождението на Кюстендил:

„Защото днес, когато живеем свободно, често забравяме каква е била цената, платена от нашите предци за тази свобода. Затова нека да бъдем благодарни, да бъдем отговорни, да държим на думата си, да съдим по делата, а не по думите, да си помагаме и да се уважаваме. Защото това завещаха предците ни. Те воюваха и умряха за нашето бъдеще. И ние сме длъжни да го запазим, такова, каквото те мечтаеха да бъде – свободно! За нас е нужно да припомним тези събития и факти, тук, пред паметника на Ильо Войвода, за да предадем на младото поколение тази история. За да помнят и знаят храбростта и саможертвата, на които нашите предци са били способни. Без тях, ние нямаше да получим свободата си“.

Кметът на Община Кюстендил инж. Огнян Атанасов посочи, че съвместните дела, довели до Освобождението на Кюстендил, са пример за подражание, завещан на кюстендилци: „Това е заветът, който са дали на нас – да бъдем заедно, да се изправяме обединени срещу ветровете и заедно да побеждаваме. Защото Кюстендил го е имало, има и ще го има!“, каза инж. Атанасов.

Той благодари на Национално сдружение „Традиция“, които подготвиха и участваха във възстановката на събитията от 1878 г. в неделния ден и благодари на децата, които днес бяха дошли, за да поднесат цветя пред паметника на Ильо Войвода: „Това е примерът, който трябва да им се дава, да се възпитават в родолюбие, българщина, историята да се показва, такава каквато е“, каза още кметът.

Представители на Община Кюстендил, на Общински съвет и на Регионален исторически музей – Кюстендил поднесоха цветя и пред паметника „Майка България“, на гроба на Ильо Войвода, на гроба на генерал -лейтенант Николай Савойски и на гроба на полковник Илиодор Горонович.

Програмата, посветена на 146-ата годишнина от Освобождението на Кюстендил, ще завърши с тържествен концерт, който ще се състои от 18:00 ч. в НЧ „Братство“.

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK