С историческа възстановка Кюстендил ще отбележи 146 години от Освобождението си

Снимки: Община Кюстендил

Културната програма в града ще започне на 28 януари

Кюстендил ще отбележи 146 години от Освобождението си от османско владичество, а честванията по повод годишнината ще продължат два последователни дни.

Културната програма в града ще започне на 28 януари, когато за втора поредна година членове на Национално дружество „Традиция” ще пресъздадат събитията от края на януари 1878 г. и ще ни накарат да съпреживеем миговете, довели до Освобождението на града ни, съобщават от пресцентъра на Община Кюстендил.

Историческата възстановката ще започне в 11:00 ч. пред къщата-музей "Ильо Войвода", а в нея участие ще вземат над 80 души от Национално дружество „Традиция“, както от Кюстендил, така и от страната – във възстановката ще се включат и Регионалните клубове „Традиция“ от градовете Казанлък, Радомир, Сливница, София, Троян, Панагюрище, Благоевград, Плевен, Копривщица, Златица! Във възстановката участие ще вземат и талантливите танцьори от Танцов ансамбъл "Пауталия" при Народно читалище "Пауталия 2008", гр. Кюстендил.

Събитието е организирано от Община Кюстендил, Регионален исторически музей "Акад. Йордан Иванов" - Кюстендил, НЧ "Ген. Владимир Заимов 2013" и НЧ "Пауталия 2008".

Официалната церемония по отбелязване на годишнина от Освобождението на град Кюстендил ще продължи на 29 януари, когато от 11:00 ч. от площад „Велбъжд“ ще тръгне паметно шествие до паметника на освободителя на града - Ильо Войвода, водено от Професионален духов оркестър – Кюстендил.

Шествието ще премине през бюст паметника на Ильо Войвода на ул. “Демокрация”, след което ще се отправи към паметника на войводата, където с произнасяне на тържествено слово и полагане на венци и цветя ще бъде отдадена почит към живота и делото на всички, посветили живота и делото си за освобождаването на Кюстендил и родината.

Програмата, посветена на 146-ата годишнина от Освобождението на Кюстендил, ще продължи с тържествен концерт, който ще се състои от 18:00 ч. в НЧ „Братство“.

По повод празника на 28 януари в часовете между 10:00 и 14:00 ч. и на 29 януари от 10:00 до 16:00 ч. къща музей „Ильо Войвода“ ще отвори врати за безплатно посещение, а жителите и гостите на града ще могат да се запознаят подробно с историческите факти, като посетят експозицията "Национално-освободителните борби на населението от Кюстендилския край".

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK