Обилни снеговалежи в половин България

Снимка: Infomreja.bg

14 области са с оранжев код

Оранжев код за обилни снеговалежи, навявания и образуване на поледици е обявен за 14 области за днес в Западна, Северна и Южна България. В областите с оранжев код се очаква снежна покривка от 10 до 30 сантиметра. Ще има и условия за поледици.

Кодът важи за областите София-град, София – област, Кюстендил, Перник, част от област Благоевград, Смолян, Кърджали, Велико Търново, Габрово, Пловдив, Пазарджик, Враца,Ловеч и Монтана. В останалата част на страната кодът е жълт.

В Северна и Западна България се очаква снежната покривка да е между 5 и 10 сантиметра. В Предбалкана и Рило-Родопската област, където ще има условия валежите да са значителни, дебелината на снежната покривка ще достигне до 25-30 сантиметра.

В София се извършват обработки със смеси срещу заледяване във всички 24 райони на Столичната община (СО), приоритетно по улици и булеварди, по които се движи градският транспорт, съобщиха от Столична община.

Започнали са частични обработки и по някои основни улици в районите, както и във вътрешноквартални улици в зависимост от снеговалежа. На терен в активен режим са 147 снегопочистващи машини.

В Природен парк Витоша са опесъчени участъци от двата пътя - кв. "Бояна" – местност Златни мостове, и кв. "Драгалевци" – хижа |"Алеко". 

Градският транспорт се движи при зимни услови по обичайните си маршрути и изпълнява всички свои линии. 

Екипите на Столичния инспекторат следят обстановката и контролират дейността на почистващите фирми. Извършва се и почистване на прилежащите пространства към спирките на градския транспорт, подходи към подлези и метростанции. Ако има допуснати нарушения и непочистени участъци, фирмите ще бъдат санкционирани, каза на брифинг пред журналисти директорът на Столичния инспекторат Николай Неделков.

Ако след спиране на снеговалежа има установени непочистени спирки, санкцията за всяка спирка е 2000 лева, каза директорът на Столичния инспекторат.

Обходи на терен извършват и екипите на дирекцията "Аварийна помощ и превенция“. 

От Столичната община напомнят на шофьорите да карат само с автомобили, подготвени за движение при зимни условия, да бъдат внимателни и да шофират със съобразена скорост. 

Не са добри условията за туризъм по планините, съобщиха за БТА от Планинската спасителна служба (ПСС).

Облачно е, вали сняг, във високите части видимостта е намалена. Температурите варират от минус 4 до 1 – 2 градуса.

Планинските спасители препоръчват на туристите да се съобразяват с обстановката и да се обличат топло.

Съоръженията в курортите работят. 

Поради усложнената пътна обстановка има ограничения по някои пътища в страната. Проходите Предел, Шипка и Република са проходими при зимни условия. 337 снегопочистващи машини обработват пътищата от Републиканската пътна мрежа. В районите със снеговалеж при необходимост има готовност за допълнитна техника.

Ограничено е движението на превозни средства над 12 тона по магистрала "Тракия" на територията на областите София и Пазарджик заради обилен снеговалеж и снегопочистване.

Ограничено е движението на тежкотоварни камиони над 12 т по републиканската пътна мрежа на територията на област Враца от 5 ч. днес, 20 януари, до 17 ч. на 21 януари, неделя.

Тежкотоварните автомобили могат да преминават по път II-15 Враца – Ферибот Оряхово и път II-13 Плевен – Бяла Слатина – Борован. Движението по двете пътни артерии трябва да се осъществява задължително с вериги.

Заради обилния снеговалеж се ограничава движението на камиони над 12 тона по пътя Русе-Разград и Русе-Велико Търново на територията на Русенска област.

В Плевенско заради катастрофа е ограничено движението по пътя I-3 Плевен - Русе в района на Гривица.

Агенция "Пътна инфраструктура" апелира шофьорите да  предприемат пътувания само при необходимост и да карат с повишено внимание и съобразена скорост, да не предприемат резки маневри, да спазват необходимата дистанция, както и да не изпреварват снегопочистващите машини.

Приоритет при снегопочистването са автомагистралите, най-натоварените направления по първокласните и второкласните пътища и  проходите, осигуряващи връзките между Северна и Южна България, съобщават още от АПИ. 

За повишаване безопасността на движение при необходимост е възможно да се затварят отделни отсечки за обработка на трасетата с инертни материали, уточняват още от Пътната агенция. При нужда в участъци със силен вятър, снегонавявания или слаба видимост е възможно трафикът да се ограничава временно до подобряване на метеорологичните условия и почистването на пътя.  

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK