Насред зима Община Разлог си търси кой да чисти снега и да опесъчава

Снимка: Електронни обществени поръчки

При нужда до момента служители на Общината извършват тези дейности

Насред зима Община Разлог си търси кой да чисти снега и опесъчава града.

В ход е процедура по избор на фирма-изпълнител на снегопочистването и опесъчаването на общината. Възложената поръчка е на стойност 124 711,10 лв. На 5 януари е бил крайният срок за подаване на оферти, което предполага, че има избран изпълнител вече. Общо 9 са били подадените, сред които не е видна такава от отказалата се фирма.

Договорите, които и досега са били в сила, са общо 5 – за поддържане на пътната настилка в града, селата и по пътя за Бетоловото.

Причината обаче в разгара на зимния сезон Общината да остане без снегопочистване е оттеглянето на досегашната фирма по нейно желание.

В продължение на 10 години „Стойчев Билд“ (бивша „ПИБ-Сървис-08“ ЕООД) изпълняваше поръчките.

Седмици след завръщането на кмета Красимир Герчев на поста, настъпва и първия студ. На 25, 26 и 28 ноември градът е опесъчаван от служители на Общината, а не са потърсени услугите на фирмата, с която до тогава институцията има договор за поддръжка на мрежата.

Голяма част от общината обаче остава скована от лед.

На 30 ноември, след падане на поредния сняг, управителят на фирмата – изпълнител – Атанас Стойчев, подава молба до Общината, с която завява отказа си да изпълнява обществената поръчка. От Общината, въпреки че са имали възможност да не прекратят договора, и да задържат поне още месец фирмата, така че пътищата и улиците да бъдат чисти, решава да се освободи от този договор.

Така се стига до ситуацията – нова обществена поръчка.

ИНФОМРЕЖА отправи запитване до Община Разлог какво точно е станало със „Стойчев Билд“, а отговорът бе:

Община Разлог е писмено уведомена за едностранно прекъсване на договора. Общината е удържала гаранциите за прекратяване по вина на фирмата. В момента тече нова процедура за избор на изпълнител.

Медията ни се свърза и с управителя на фирмата, от която завиха:

Гаранцията по договора, който ние решихме да прекратим, е задържана. Причината за прекратяването на отношенията ни с Общината е, че имаше поредица от ситуации, в които от институцията не ни потърсиха за извършване на услугите, за които ни се заплаща, а градът и цялата мрежа бяха в безобразно състояние. Фирмата ни взе решение да прекрати отношенията, защото не искаме върху нас да пада клеймо, че не си вършим работата. На 30 ноември подадохме документи, а през януари – договорът бе прекратен. Дори не сме викани за разговор и опит за диалог по темата.

От разговора с фирмата става ясно, че връзката между нея и Общината е напълно скъсана.

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK