Започва пролетната сесия на ПАСЕ

Снимка: ПАСЕ

На нея ще се обсъжда присъединяването на Косово към Съвета на Европа

Днес в Страсбург започва Пролетната сесия на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ), по време на която ще бъде разгледано искането на Косово да стане член на паневропейската организация. Сръбските представители в ПАСЕ казаха, че Сърбия ще се бори до последно това да не се случи, информира Танюг.

Дебатът по кандидатурата на Косово за членство в Съвета на Европа и гласуването на проектостановище ще бъдат основна тема на пролетната сесия на ПАСЕ, която се провежда в Страсбург от 15 до 19 април, се посочва на сайта на Съвета на Европа.

Сърбия е член на Съвета на Европа от 2003 г. Тя не признава обявената през 2008 година независимост на някогашната си област. Белград и Прищина водят диалог за нормализиране на отношенията си с посредничеството на ЕС. Сред страните, които не признават независимостта на Косово, са Китай, Индия и пет страни от Европейския съюз - Кипър, Гърция, Румъния, Словакия и Испания.

От сръбската делегация заявиха, че ще се противопоставят с аргументи, с които ще обърнат внимание на ситуацията на сигурност в Косово, на това, че Прищина не е сформирала Съюз на сръбските общини в Косово и че едно такова решение нарушава статута на самата организация.

Сръбският президент Александър Вучич каза, че Сърбия е предприела всички мерки срещу приемането на Косово в Съвета на Европа, че е писал на всички членове на организацията и че е изпратил 14 различни писма на европейски лидери, в които ги призовава още веднъж да обмислят присъединяването на Косово.

Утре докладчикът за Косово Дора Бакояни ще представи пред ПАСЕ доклада си, който през март беше приет от Комисията по политически въпроси на ПАСЕ. Според документа Косово е изпълнило условията да стане пълноправен член на Съвета на Европа.

Окончателното решение за приема на Косово се очаква да бъде взето на заседанието на Комитета на министрите на Съвета на Европа вероятно през май.

През май 2022 г. Косово подаде молба за членство в Съвета на Европа. /БТА/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK